Parteneriatul cu o banca, esential pentru reusita accesarii finantarilor europene
Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-BanciFondurile structurale si de coeziune au aplicabilitate in mai multe domenii, dar pricipalul lor obiectiv este acela de reducere a decalajului dintre tarile europene si cele noi aderate. De la investitii in infrastructura, la cele dedicate educatiei, cercetarii sau IMM, investitii in agricultura sau masuri pentru dezvoltarea zonelor rurale, toate acestea necesita pe langa bani si consultanta de specialitate.
Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri structurale in valoare de 17,2 miliarde de euro, adica ar trebui cheltuiti circa 9 milioane de euro pe zi. Ministrul Economiei si Comertului a declarat zilele trecute in cadrul unui seminar pe teme economice ca Romania va atrage circa 100 de milioane de euro in acest an.
Dar care este rolul unei banci?
Banca va poate oferi pe langa consultanta, scrisori de confort, si credite punte, co-finantari sau finantarea cheltuielilor neeligibile.
Daca un IMM isi doreste dezvoltarea unei lunii de productie, de exemplu, costurile acestui proiect este evaluat la suma totala de 500.000 de euro. Dintre acestea, costurile neeligibile sunt de 100.000 de euro, cele eligibile de 400.000 de euro, iar finantarea nerambursabila (maxim 60% din cheltuielile eligibile) este de 240.000 de euro.
Parteneriatul cu banca poate cuprinde urmatoarele etape: informatii si consiliere, identificarea celui mai bun program de finantare; apoi urmeaza acordarea creditelor necesare, asta in cazul in care nu detineti fondurile necesare, deoarece fondurile nerambursabile vin post-implementare.
In cazul in care beneficiarul proiectului vine si el cu o contributie proprie, de 100.000 de euro, creditul bancar ar putea sa aiba urmatorea structura: ori un credit de co-finantare - pentru suma totala, adica finatarea nerambursabila + costurile neeligibile + costurile eligibile, finatate de beneficiar. O a doua varianta ar fi un credit de pre-finantare (punte) pentru banii care vor fi returnati de catre UE (in cazul nostru - 240.000 de euro) si un credit de co-finantare, reprezentate de cheltuielile neeligibile si eligibile.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani