AOAR vrea neimpozitarea profitului reinvestit, fara argumente bazate pe calcule
Data publicarii: 01-03-2007 | Afaceri
Senatorul George Copos, membru al PC, partid care a initiat actul normativ, a spus ca masura este menita sa ii ajute pe intreprinzatori sa devina mai competitivi in UE si a contrazis calculele efectuate de Finante pentru ca acestea nu au indicat si veniturile suplimentare care ar fi incasate din TVA ca urmare a achizitiilor facute de companiile care reinvestesc profitul. "Daca o companie reinvesteste profitul de 10 milioane, plateste TVA de 19% pentru aceasta suma, care insemna 1,9 milioane", a fost evaluarea expusa de Copos.
Cristian Parvan, secretar general al AOAR, a admis ca oamenii de afaceri nu au cifre sau evaluari, insa a caracterizat estimarile Finantelor ca fiind "calcule simpliste" si "raspunsuri birocratice". "Ministerul Finantelor exceleaza prin a face calcule contabile fara sa ia in considerare efectul de antrenare al acestei masuri", a afirmat Parvan.
Ministerul Finantelor a aratat, intr-o nota transmisa guvernului, ca bugetul ar pierde echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut in 2007 daca s-ar aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Evaluarea a fost facuta de catre Finante la un nivel de reinvestire a profitului de 35%, calculat pe baza datelor de bilant de la 31 decembrie 2000, an in care formularele de bilant au oferit informatii despre profitul reinvestit pentru toti agentii economici.
In plus, ministerul precizeaza ca propunerile de acte normative care determina scaderea veniturilor bugetare trebuie sa prevada mijloace pentru acoperirea diferentei, conform legii finantelor publice.
Un alt argument in defavoarea introducerii unei scutiri de impozit pentru profitul reinvestit este, conform ministerului, angajamentul luat prin capitolul Impozitarea negociat cu UE.
Senatul a votat, marti, legea privind scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, propusa de catre PC. Legea urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor. Conservatorii au initiat aceasta masura inca din 2000, dar dupa ce au intrat la guvernare alaturi de PSD au renuntat la idee, fiind convinsi de social-democrati. In 2003, PC a iesit din guvernul Nastase si a reluat tema neimpozitarii profitului reinvestit.
In vara lui 2006, PC a propus, din nou, scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, in Parlament la dezbaterea Codului Fiscal, dar nu a obtinut sustinerea necesara.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii