Delegatia FMI va discuta politicile macroeconomice cu Vladescu, saptamana viitoare

Data publicarii: 27-02-2007 | Finante-Banci
Fondul Monetar InternationalDelegatia FMI va avea, saptamana viitoare, o intalnire cu ministrul finantelor in cadrul careia vor fi discutate, in principal, politicile fiscale, managementul cheltuielilor si intarirea capacitatii de colectare a veniturilor, au declarat, luni reprezentantii Finantelor. O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe, se afla la Bucuresti in perioada 21 februarie - 7 martie, pentru consultari privind evaluarea situatiei macroeconomice a Romaniei.

In cadrul intalnii programate pentru saptamana viitoare dintre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si reprezentantii institutiei financiare internationale "se va insista pe intarirea cooperarii cu BNR pentru coordonarea politicilor monetare si fiscale, astfel incat sa nu fie periclitat obiectivul de inflatie, precum si pentru o atentie sporita in managementul cheltuielilor bugetare, in special politica salariala, si intarirea capacitatii de colectare a veniturilor", au precizat reprezentantii ministerului.

Politica fiscal-bugetara si  managementul datoriei publice au fost discutate, pana in prezent, la nivel tehnic. Ministerul Finantelor a pus la dispozitia echipei FMI date si informatii referitoare la evolutiile cheltuielilor si ale veniturilor bugetare in 2006 si in 2007.

Conform MFP, reprezentantii Fondului au solicitat mai multe informatii cu privire la politica de finantare a deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice atat in 2006, cat si in 2007. Bugetul Romaniei a incheiat anul 2006 cu un deficit de 1,68% din PIB.

Delegatia FMI a avut, deja, o serie de intalniri cu reprezentanti ai BNR, Ministerelor Finantelor, Muncii si al Economiei, Comisiei Nationale de Prognoza, in cadrul carora s-au purtat discutii privind politica monetara si potentialele evolutii care ar avea consecinte nefaste asupra atingerii obiectivului de continuare a trendului dezinflationist in 2007 si anii urmatori.

FMI a apreciat, potrivit Finantelor, ca "o politica salariala prudenta coroborata cu un management eficient al cheltuielilor ar ajuta BNR in indeplinirea tintei de inflatie propuse" si si-a exprimat ingrijorarea fata de "magnitudinea deficitului de cont curent, precum si fata de perspectivele de crestere a acestuia in perioada urmatoare, desi, finantarea acestui deficit s-a realizat aproape in intregime din investitiile straine directe".

Echipa FMI a mai cerut detalii privind reforma sistemului de pensii, politica privatizarilor companiilor de stat din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, calendarul de crestere a preturilor la gazele naturale, subliniind ca este necesara o transparenta a acesteia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: