Delegatia FMI va discuta politicile macroeconomice cu Vladescu, saptamana viitoare
Data publicarii: 27-02-2007 | Finante-BanciIn cadrul intalnii programate pentru saptamana viitoare dintre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si reprezentantii institutiei financiare internationale "se va insista pe intarirea cooperarii cu BNR pentru coordonarea politicilor monetare si fiscale, astfel incat sa nu fie periclitat obiectivul de inflatie, precum si pentru o atentie sporita in managementul cheltuielilor bugetare, in special politica salariala, si intarirea capacitatii de colectare a veniturilor", au precizat reprezentantii ministerului.
Politica fiscal-bugetara si managementul datoriei publice au fost discutate, pana in prezent, la nivel tehnic. Ministerul Finantelor a pus la dispozitia echipei FMI date si informatii referitoare la evolutiile cheltuielilor si ale veniturilor bugetare in 2006 si in 2007.
Conform MFP, reprezentantii Fondului au solicitat mai multe informatii cu privire la politica de finantare a deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice atat in 2006, cat si in 2007. Bugetul Romaniei a incheiat anul 2006 cu un deficit de 1,68% din PIB.
Delegatia FMI a avut, deja, o serie de intalniri cu reprezentanti ai BNR, Ministerelor Finantelor, Muncii si al Economiei, Comisiei Nationale de Prognoza, in cadrul carora s-au purtat discutii privind politica monetara si potentialele evolutii care ar avea consecinte nefaste asupra atingerii obiectivului de continuare a trendului dezinflationist in 2007 si anii urmatori.
FMI a apreciat, potrivit Finantelor, ca "o politica salariala prudenta coroborata cu un management eficient al cheltuielilor ar ajuta BNR in indeplinirea tintei de inflatie propuse" si si-a exprimat ingrijorarea fata de "magnitudinea deficitului de cont curent, precum si fata de perspectivele de crestere a acestuia in perioada urmatoare, desi, finantarea acestui deficit s-a realizat aproape in intregime din investitiile straine directe".
Echipa FMI a mai cerut detalii privind reforma sistemului de pensii, politica privatizarilor companiilor de stat din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, calendarul de crestere a preturilor la gazele naturale, subliniind ca este necesara o transparenta a acesteia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani