Testul de personalitate, o alta provocare la angajare
Data publicarii: 26-02-2007 | HR/Cariere
Managerii de resurse umane spun ca acest test mai degraba spune daca un candidat va avea succes in momentul cand se va afla fata in fata cu angajatorul, la interviu. De cele mai multe ori insa, interviul este corelat cu rezultatele testului, iar acesta din urma este o modalitate in plus de a departaja candidatii, in conditiile unei concurente tot mai mari pe piata muncii.
Un alt motiv pentru care recrutatorii si companiile prefera testul, este ca in acest fel candidatul nu-si poate folosi sarmul si carisma pentru a obtine o angajare.
Multi se intreba daca pot trisa. Psihologii spun categoric nu. Creatorii testului pot spune cand un candidat incearca sa dea raspunsuri pe placul angajatorului. "Oamenii nu au nici o idee ce anume cauta angajatorii, iar in testele de personalitatea nu sunt intrebari gresite sau corecte", spune John W. Jones, presedinte al IPAT, companie ce dezvolta astfel de teste.
Recomandarea lui pentru candidati este de a privi testul ca pe o extensie a interviului si sa fie cat pot de sinceri. "Este posibil sa distorsionezi raspunsurile dar nu si sa-ti creezi alta pesonalitate", spune Jones.
Cele mai multe teste sunt date in aceeasi runda cu interviul. Desi sunt standardizate, interpretarile se fac pentru fiecare tip de slujba in parte pentru ca nu poti judecat dupa aceleasi principii un informatician cu un agent de vanzari.
Unele intrebari incearca sa afle etica de munca a candidatului. Astfel de intrebari sunt: Cat de des esti dispus sa renunti la timpul tau liber pentru a munci. Sau: Daca ai un plan pentru vineri seara iar angajatorul are un proiect urgent de terminat, iti vei anula planurile?
O mare parte a intrebarilor nu-ti dau nici un indiciu asupra modului in care ele vor fi interpretate. O intrebare de genul: "Cand eram copil, oamenii gandeau ca sunt cu adevarat ager" este folosita pentru a gasi agentii de vanzari talentati, deoarece ei cred ca au o istetime fabuloasa., potrivit lui Robert Hogan de la firma Hogan Assessment System.
Integral in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile