Olandezul care a dus Raiffeisen pe locul trei zboara la clasa economic
Data publicarii: 26-02-2007 | Finante-Banci
Daca, la vremea respectiva, banca avea pierderi, in anul urmator a trecut pe profit.
Olandezul stia bine piata autohtona. Prima data lucrase in Romania in perioada 1993-1994, fiind consultant la BNR din partea Cap Gemini Olanda.
Acceptarea unui job in Romania s-a datorat si faptului ca sotia lui era din Romania, ca stia tara si, nu in ultimul rand, ca vorbea "binisor" romaneste - a inceput sa invete limba romana in 1984. Acum vorbeste atat de bine incat acorda interviurile in limba romana.
"Nu am fost destul de ambitios"
Van Groningen face parte din a cincea generatie de bancheri din familia sa. Chiar daca pare a fi o traditie a familiei, el explica faptul ca nu este asa: "Am incercat sa scap din sistemul bancar, dar mi-am dat seama ca este interesant".
Daca banca a trecut de la pierderi la profit si a ajuns pe locul trei in top, aceasta nu inseamna ca seful Raiffeisen Bank nu a comis nicio greseala de-a lungul celor cinci ani in care a condus institutia. "O greseala mai mare ar putea fi ca nu am reusit sa conving intotdeauna nici actionarii, nici echipa mea cat de repede va creste piata la un anumit moment", afirma van Groningen.
Pe baza estimarilor se fac bugetele, iar daca ele indica o crestere mai mica decat cea care are loc in respectiva perioada, atunci institutia nu este pregatita pentru a se dezvolta cat de mult permite piata in acel moment.
"Nu am fost destul de ambitios si acum imi pare rau ca nu am reusit sa convingem pe toata lumea sa investim mai mult si sa cream potential si mai mare ca sa crestem", spune seful Raiffeisen referindu-se la perioada 2004.
Zboara la clasa economic
In viata de zi cu zi, seful Raiffeisen ii poate surprinde pe cei din jur. Il poti vedea, de exemplu, calatorind la clasa economic, lucru la care nu te-ai astepta. Iar motivele sunt de ordin financiar.
Nu este explicatia oamenilor care nu castiga suficient, deoarece veniturile nu sunt o problema pentru numarul unu dintr-o banca, ci vorbeste despre modul in care acesta alege sa-si cheltuiasca banii.
"Daca eu calatoresc cu sotia ori daca este o calatorie de business si vine si sotia, atunci eu as sta la business class si ea ar sta la economy, si atunci mai bine stam amandoi la economy", spune Van Groningen. "Consumul in sine nu-mi face placere", spune seful Raiffeisen. El adauga: "Prefer sa cumpar o opera de arta sau ceva care are valoare", privind astfel de achizitii si ca pe investitii.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile