Cel mai bogat european
Data publicarii: 26-02-2007 | Afaceri
Nascut antreprenor
Kamprad s-a nascut in sudul Suediei, in 1926, si a crescut la ferma Elmtaryd, langa Agunnaryd - un mic sat. La o varsta frageda, a descoperit ca poate sa cumpere chibrituri in cantitati mari de la Stockholm si sa le vanda la un pret mic, dar cu profit bun. El a reinvestit profiturile si s-a extins la comertul cu peste, seminte, decoratii de Craciun, creioane si pixuri. La varsta de 17 ani, tatal lui Kamprad i-a dat o recompensa frumoasa pentru reusitele la scoala. Pe ce a cheltuit-o? A fondat IKEA.
Fondarea IKEA
Numele IKEA a fost format din initialele lui Kamprad (I.K.) si primele litere ale fermei si satului unde a crescut - Elmtaryd si Agunnaryd. A continuat sa-si extinda afacerea cu o varietate de bunuri, incluzand portofele, ceasuri, bijuterii si actiuni. Cand si-a perfectionat abilitatea de a discuta cu clientii individual, el si-a transformat afacerea intr-un fel de operatiune de schimb prin posta, contactand dubita locala care transporta laptele pentru a-si face livrarile.
"Cea mai mare greseala a vietii mele"
In perioada adolescentei, Kamprad a participat la cateva intalniri pro-naziste. Cand a fost descoperit in 1994, Kamprad a spus: "Aceasta este o parte a vietii mele pe care o regret nespus. Dupa cateva intalniri in cel mai pur stil nazist, am renuntat" Intr-o scrisoare catre angajati, intitulata : "Cea mai mare greseala a vietii mele", el a cerut iertare, si a dedicat 2 capitole acestui subiect in cartea sa din 1998, "Istoria IKEA". Intr-un interviu dupa publicarea cartii, el a declarat, "Acum am spus tot ce am putut. Poate cineva sa fie iertat pentru o asemenea prostie?"
Concentrarea atentiei pe mobila
In 1974, Kamprad a introdus produsele de mobilier in linia IKEA. Forta de munca locala pe care a folosit-o i-a permis costuri scazute. Mobila a fost un success si, in 1951, Kamprad a decis sa opreasca productia tuturor celorlalte bunuri si s-a axat pe mobila. In 1953, s-a deschis primul showroom IKEA, datorita presiunii competitionale. IKEA se gasea intr-un razboi al preturilor cu concurentul ei cel mai mare. Showroom-ul le-a permis oamenilor sa vada, sa atinga, sa simta, si sa se asigure de calitate inainte de a cumpara.
Concurenta a condus la inovare
IKEA a ajuns sa fie cunoscuta peste tot in lume datorita inovatiei si stilului. Aproape toate produsele IKEA sunt concepute pentru a fi ambalate intr-o forma cat mai mica, reducandu-se astfel costurile de livrare, minimizand daunele provocate de transport, marind capacitatea de stocare si facilitand sarcina cumparatorilor de a-si lua singuri produsele acasa, fara a necesita sa fie livrate. Insa adevaratul motiv pentru aceasta inovatie a fost presiunea competitorilor IKEA fata de furnizorii sai, concurenti care au boicotat IKEA, fortand-o sa produca singura.
Design atragator, functionalitate si calitate la un pret scazut
Viziunea lui Kamprad a fost forta ce a condus IKEA catre succes. IKEA angajeaza si in prezent proprii designeri, care au primit numeroase premii de-a lungul anilor. Kamprad crede ca IKEA exista nu doar pentru a imbunatati viata oamenilor, ci pentru a imbunatati insisi oamenii. Designul magazinelor (cu auto-servire) si usurinta asamblarii mobilei IKEA nu reprezinta doar simple masuri de reducere a costurilor, ci si facand parte din viziunea globala IKEA de a-si determina clientii sa fie independenti si implicati. De asemenea, aceasta viziune se regaseste si in reclamele si catalogul lor.
Integral in Wall-Street.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile