BERD aloca 300-400 milioane euro pentru Romania in urmatorii doi ani
Data publicarii: 26-02-2007 | Economie
Institutia economica internationala este unul din cei mai mari investitori din Romania, valoarea celor peste 120 de proiecte din 1991 pana in ianuarie 2007 cumuland 3,35 miliarde euro, in crestere de la 3,2 miliarde euro la sfarsitul anului 2005. "Pana in prezent am investit 3,35 miliarde euro in peste 120 de proiecte si cred ca asta conteaza foarte mult", a spus Gacek.
Sectoarele cu potential mare identificate sunt cel energetic, cel al municipalitatilor si al companiilor. BERD nu este prezenta in proiectele de infrastructura, insa se va pastra deschisa catre proiecte din toate domeniile. Banca va reduce volumul finantarilor directe catre banci, insa institutiile financiare romanesti vor mai servi drept canale de distributie pentru alte proiecte BERD.
Banca internationala pune la punct o linie de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), o alta in cooperare cu Uniunea Europeana (UE) si o a treia pentru companiile romanesti, a spus directorul BERD. Ultima facilitate de credit va ajuta companiile romanesti sa isi imbunatateasca capacitatea de productie si sa investeasca in domeniul mediului. Astfel, linia de finantare va ajuta firmele din Romania sa faca fata competitiei din Uniune la capitolul mediu, pe de o parte, si la standardele tehnice, pe de alta parte, a mai spus Gacek.
Sectorul energetic ar putea beneficia de finantari intre 100 si 200 milioane euro, iar cel al industriei generale de finantari intre 50 si 100 milioane euro. Pentru municipalitati, finantarile vor fi intre 50 si 100 milioane euro, iar in sectorul IMM-urilor intre 50 si 80 milioane euro. Pentru "agribusiness" (producerea si distribuirea produselor alimentare), BERD a inclus in buget intre 50 si 100 milioane euro pentru inca doua proiecte. Kaufland va primi un imprumut de 100 milioane euro, iar proiectul ar putea fi semnat in martie.
Pentru imobiliare, BERD va investi in proiecte din afara Bucurestiului. Capitala este foarte bine "acoperita" de bancile comerciale, iar BERD nu reprezinta un competitor pentru acestea, a spus Gacek. "In orasele mai mici exista un potential mare", a spus directorul BERD.
Proiectele cu Fildas si E.ON nu au fost inca semnate, insa ele au primit aprobarea consiliului institutie. "Sper sa fie cat mai curand", a spus Gacek. Directorul BERD spune ca ar putea fi semnate in urmatoarele doua luni.
BERD doreste sa investeasca in doua companii de asigurari din Romania, a declarat, recent, pentru NewsIn, directorul pentru investitii si dezvoltare al BERD, Kurt Geiger. Gacek a precizat ca board-ul institutiei internationale urmeaza sa discute pe aceasta tema, dar a adaugat ca nu poate oferi informatii suplimentare.
"Analizam datele pentru emisiunea de obligatiuni", a spus Gacek. Emisiunea va fi in lei si va fi echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Piata unde vor fi listate va fi decisa ulterior, in urma deciziei conducerii BERD. Banii obtinuti vor fi directionati finantarii activitatii BERD in Romania.
Institutia a fost foarte activa in prima perioada a anului, BERD ajungand sa finanteze aproape 200 milioane euro. Astfel, BERD a aprobat un credit de 100 milioane euro pentru Kaufland si va cumpara pachete minoritare la E.ON Energie Romania SA (actionarul majoritar al E.ON Moldova) si la o companie de gaz, care va fi infiintata de E.ON Ruhrgas Group, ce detine 51% din E.ON Gaz Romania S.A. Ultimul proiect are o valoare de 44 milioane euro, a spus Gacek. Pe langa aceste doua proiecte, BERD a mai creditat Tenaris cu 10 milioane euro, vrea sa finanteze cu 20 milioane euro Fildas si va cumpara un pachet de actiuni pentru 12 milioane euro. Astfel, investitiile si finantarile din prima parte a anului, unele nesemnate inca, au ajuns la 186 milioane euro.
BERD a fost infiintata in 1990 pentru a ajuta economiile din Europa Centrala si de Est (ECE) si Comunicatatea Statelor Independente(CSI). Banca este detinuta de 61 de state si doua institutii inter-guvernamentale. Misiunea BERD este de a finanta dezvoltarea si de a facilita tranzitia tarilor din regiunile ECE si CSI la economii de piata.
Romania are o participatie de 96 milioane euro la capitalul BERD, adica aproximativ 0,485% din capitalul institutiei. Aproximativ trei sferturi din capitalul institutiei pot fi folosite daca institutia intalneste probleme financiare, iar aceasta suma reprezinta un angajament neconditiat al actionarilor. BERD are un capital de aproape 19,8 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile