Serbanescu: vanzarea libera a titlurilor ''Proprietatea'' ar deturna scopul fondului
Data publicarii: 24-02-2007 | Finante-Banci"Aceasta modificare arata limpede ca, prin infiintarea Fondului Proprietatea, nu se urmareste despagubirea celor deposedati abuziv de proprietatile lor de catre regimul comunist, ci preluarea, de catre anumiti indivizi influenti si potenti financiar, a acestor titluri de despagubire si, in continuare, a actiunilor la Fondul Proprietatea aferente acestora, in afara pietelor reglementate si a oricarui control", a spus Serbanescu. "In felul acesta, acesti indivizi, carora nici nu vreau sa le mai pronunt numele, ar putea ajunge sa controleze Fondul Proprietatea chiar inainte ca acesta sa devina efectiv functional".
Potrivit proiectului de ordonanta elaborat de Guvern, titlurile de despagubire sunt certificate emise de Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele si pe seama statului roman, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar.
Un reprezentant al Ministerului Finantelor, care a lucrat la elaborarea proiectului de act normativ, a declarat ca prevederea care stipuleaza posibilitatea transferului liber al titlurilor de despagubire a fost propusa chiar de catre Fondul Proprietatea, pentru ca "o buna parte din proprietari, care au varste destul de inaintate, sa poata sa beneficieze mai repede de compensatii materiale, prin valorificarea acestor titluri". Reprezentantul Ministerului a mai precizat ca respectivul act normativ se afla inca in stadiul de proiect si, in consecinta, poate suferi modificari ulterioare, care ar putea determina scoaterea ulterioara a prevederii respective din proiectul de ordonanta.
Contactat de ziaristi, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a refuzat sa comenteze intentia initiatorilor modificarii. "Ma abtin de la orice comentariu, intrucat pe parcursul procesului de adoptare a ordonantei mai pot aparea schimbari ale acesteia", a spus Paunescu.
"Liberalizarea operatiunilor de vanzare-cumparare cu titluri de despagubire care dau dreptul la actiuni ale Fondului Proprietatea nu s-a facut de dragul proprietarilor, asa cum sustin autoritatile, ci pentru ca cei interesati in preluarea controlului asupra Fondului Proprietatea sa poata avea acces liber la aceste titluri de despagubire", a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv (APDA), Marius Murgu.
"In primul rand, grosul celor indreptatiti sa primeasca aceste titluri de despagubire nu le-au primit inca si pot afirma ca, in prezent, procesul de acordare a acestora este blocat", a mai spus Murgu.
Murgu a afirmat ca, dat fiind ca in proiectul de ordonanta de guvern nu sunt fixate termene clare in ceea ce priveste procedurile necesare pentru listarea Fondului Proprietatea si ca "acest proces va mai fi taraganat, in mod intentionat, o buna perioada de timp, astfel incat cei interesati de cumpararea titlurilor de despagubire care dau dreptul la actiuni ale Fondului Proprietatea sa aiba suficient timp pentru a acumula suficiente astfel de titluri, care sa le permita obtinerea controlului asupra fondului".
Murgu a declarat ca anul trecut, Alexandru Paunescu, presedintele fondului, a promis asociatiilor de proprietari ca, pana in luna noiembrie 2006, procedurile necesare listarii la Bursa a Fondului Proprietatea vor fi efectuate, "insa anul 2006 s-a incheiat, suntem la sfarsitul lunii februarie si nu s-a facut nimic".
Potrivit legii, proiectele de acte normative trebuie supuse dezbaterii publice, timp de 30 de zile de la publicarea lor pe pagina de internet a institutiilor emitente, potrivit legii 52/2003 privind transparenta decizionala. Proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului privind modificarea legii 247/2005 de functionare a Fondului Proprietatea a fost publicat, pe site-ul institutiei, la data de 6 februarie 2006.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business