Vizele de munca pentru Spania: Autoritatile romane negociaza cu Madridul

Data publicarii: 23-02-2007 | Economie
Vizele de munca pentru SpaniaVizele de munca solicitate de Spania pentru accesul pe piata muncii a lucratorilor romani nu incalca dreptul la libera circulatie in UE, dar autoritatile de la Bucuresti negociaza cu Madridul simplificarea accesului romanilor pe piata muncii, a declarat joi purtatorul de cuvant la MAE, Corina Vintan. "Vizele de munca, desi sunt masuri restrictive, sunt permise de Tratatul de aderare a Romaniei la UE, la anexa VII, punctul 9", a precizat Vintan, indicand ca articolul la care face referire stipuleaza ca oricare stat membru poate adopta masuri restrictive in ceea ce priveste libera circulatie a fortei de munca.

Totusi, purtatorul de cuvant al MAE a subliniat ca aceasta chestiune a vizelor de munca este "strict o problema de procedura, iar MAE si celelalte institutii romanesti implicate - Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Administratiei si Internelor - se afla in contact permanent si poarta in prezent consultari cu partea spaniola pentru simplificarea accesului cetatenilor romani pe piata muncii spaniola".

Vintan nu a putut preciza in ce faza sunt negocierile, care sunt conduse de Departamentul de Afaceri Europene, dar a spus ca MAE face demersurile necesare petnru a obtine eliminarea masurilor complicate de obtinere a vizelor.

In plus, MAE va continua "sa se achite de functia generala de interpretare a tratatelor - si, prin urmare, a Tratatului de aderare - in conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele", a mai spus oficialul ministerului.

Blocul National Sindical i-a acuzat miercuri pe ministrul roman de externe Mihai-Razvan Ungureanu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca nu au luat atitudine cu privire la decizia Spaniei de a mentine vizele de munca pentru romani dupa 1 ianuarie 2007.

"Decizia Spaniei in ceea ce priveste pastrarea vizelor de munca pentru romani a fost luata in 26 decembrie 2006, dar Ministerul Afacerilor Externe nu a avut pana acum nicio reactie. De asemenea, premierul Tariceanu s-a intalnit, tot in decembrie, cu ministrul spaniol de interne si cu cel al muncii, cand a fost anuntat ca Spania va mentine vizele pentru romani, iar acesta nu a avut nicio reactie", a spus Dumitru Costin.

In replica, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe a spus ca "Romania a optat pentru calea dialogului, si nu pentru o abordare unilaterala (de tipul actionarii in judecata), intrucat relatiile romano-spaniole sunt excelente, fapt dovedit inclusiv prin aceea ca Spania permite accesul fortei de munca romanesti pe piata interna".

Actionarea Spaniei in fata Curtii de Justitie de la Luxemburg nu este o solutie care sa permita rezolvarea eficienta si rapida a situatiei create, avand in vedere timpul necesar pentru finalizarea unei astfel de proceduri, precum si faptul ca este dificil de anticipat solutia Curtii, in conditiile in care Tratatul de Aderare a Romaniei la UE permite derogari de la libera circulatie a lucratorilor pe piata muncii, a argumentat Vintan.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: