Asiguratorii straini au nevoie de retea nationala ca sa vanda RCA
Data publicarii: Astazi, 22-02-2007 | Afaceri
"Va fi complicat pentru companiile straine care nu detin subsidiare in Romania sa vanda polite RCA, odata pentru ca nu vad cum ar putea ajunge in scurt timp sa detina sucursale in toata Romania, iar in al doilea rand pentru ca nu stiu in ce masura clientii romani se vor indrepta inspre asiguratori aflati la mare distanta de Romania si care ar trebui sa vina aici pentru a intocmai dosarele de dauna si pentru a rezolva cererile de despagubiri", a comentat, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.
Pe de alta parte, potrivit normelor europene, autorizatia de functionare emisa de o institutie de supraveghere a asigurarilor dintr-o tara a UE capata automat valabilitate pe intregul teritoriu al Uniunii, cu toate ca responsabilitatea supravegherii ramane in sarcina institutei de control din tara care a emis autorizatia.
"Este posibil, avand in vedere exemplul Ungariei, ca anumite companii straine de asigurari, care detin societati subsidiare in Romania, sa aleaga sa iasa de sub supravegherea CSA si sa fie supravegheate doar de institutia similara din tara lor de origine. Asa s-a intamplat in Ungaria cu mai multe companii" a declarat reprezentantul autoritatii de supraveghere a pietlor financiare din Ungaria.
Un numar de sase societati de asigurari din Anglia si-au anuntat intentia de a vinde, in Romania, asigurari de raspundere civila auto (RCA), fapt care va face sa creasca concurenta pe acest segment de piata, a anuntat, miercuri, un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Anuntul a fost facut, marti, de presedintele CSA, Angela Toncescu, la o sesiune de dezbateri libere intre reprezentantii Comisiei si cei ai jucatorilor din piata.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile