Marea Britanie ofera 10.000 de slujbe pentru romani si bulgari in 2007
Data publicarii: 21-02-2007 | HR/CariereCei interesati sa fie recrutati pentru un loc de munca in agricultura in Marea Britanie trebuie sa aiba 18 ani impliniti si sa demonstreze ca au abilitatea de a presta munca manuala cu grad ridicat de dificultate. Fiecare operator mai are si alte conditii de recrutare, una dintre ele fiind cunoasterea la nivel minim a limbii engleze.
Durata unui contract este de jumatate de an, iar la expirarea perioadei este posibila inceperea unui nou contract, daca intreruperea a fost de numai trei luni (interval in care se poate ramane in Marea Britanie).
Romanii se mai pot angaja in Marea Britanie si in industria alimentara, pentru care se estimeaza ca vor fi recrutate anul acesta circa 3.500 de persoane din Romania si Bulgaria.
Pentru a incadra un roman, angajatorul trebuie sa solicite de la Home Office permisiunea si sa demonstreze ca nu a gasit un nativ pentru acel loc de munca. Contractele de munca in acest domeniu sunt de regula de un an, iar la expirarea acestei perioade, muncitorul poate obtine dreptul de munca nelimitat in Marea Britanie.
Dreptul de munca neingradit se obtine de la Home Office in cazul persoanelor care demonstreaza, prin extrasele bancare sau printr-o scrisoare de la angjator, ca au muncit in Marea Britanie o perioada mai lunga de un an.
DMS ii atentioneaza pe romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie ca salariul minim este de 5,35 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta de peste 22 ani si 4,45 de lire sterline pe ora pentru persoanele cu varsta intre 18-21 de ani, iar orice angajator care ofera un salariu mai mic trebuie reclamat la Home Affairs. De asemenea, muncitorii carora agentii le retin actele de identitate trebuie sa reclame situatia la politie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman