Cat te costa sa rambursezi anticipat creditul pentru casa
Data publicarii: Astazi, 21-02-2007 | Finante-BanciDin acest mtoiv, Magdalena s-a informat la banci si despre comisioanele de rambursare anticipata a imprumutului. Cand a inceput sa se documenteze despre creditele ipotecare nu stia ca bancile percep comisioane de rambursare anticipata, dar a aflat de la consilierul de credite al uneia dintre institutii.
Taxa pe plata in avans
Creditele ipotecare pot fi rambursate inainte de termenul prevazut la scadenta, dar majoritatea bancilor ii taxeaza pe cei care isi achita datoriile mai devreme decat termenul prevazut in graficul de achitare a imprumutului. Comisioanele percepute de banci pentru sumele achitate in avans in cazul creditelor ipotecare ajung pana la 4,5a in cazul imprumuturilor contractate in euro.
Exista insa si banci care nu taxeaza rambursarea in avans: Banca Transilvania, de exemplu. Institutia de credit nu percepe penalitati clientilor sai care vin cu bani de acasa sau care se refinanteaza tot de la BT. In cazul in care un credit luat de la BT este rambursat anticipat prin contractarea unui imprumut de la alta banca, plata in avans este comisionata cu 1%.
Cum se aplica un astfel de comision
Costurile cu dobanda perceputa de banca sunt inlocuite de comisionul de rambursare anticipata care se aplica la suma platita bancii mai repede decat prevedea graficul initial de returnare a banilor.
Daca dobanzile la creditele ipotecare contractate in prezent sunt de la 5,9% la 12,50%, comisioanele percepute de banci celor care platesc anticipat o parte din suma imprumutata ajung pana la 4,5%.
Comisionul se aplica la suma care este achitata in avans. De exemplu, daca banca practica un comision de 3%, in cazul in care se achita in avans o suma de 1.000 de euro, valoarea comisionului este de 30 de euro.
Conditii impuse de banci daca vrei sa le dai banii mai devreme
Clientii pot plati in avans o parte din suma imprumutata sau toti banii pe care ii mai au de achitat bancii. In cazul in care ramburseaza numai o parte din suma imprumutata, clientii trebuie sa respecte conditiile impuse de institutia de credit.
De exemplu, clientii OTP pot achita anticipat la creditele pentru case contractate in euro o suma egala cu cel putin valoarea a sase rate lunare, fara a lua in calcul si suma pe care o reprezinta comisionul de 2,5% perceput de banca.
Comisioanele percepute de BCR difera in functie de perioada scursa de la contractarea imprumutului. In cazul in care rambursarea are loc in primii trei ani de la contractare, este perceput cel mai mare comision: 4,5%.
Pentru sumele achitate in avans incepand cu al patrulea an de creditare si pana in cel de-al cincilea an comisionul scade la 3%. O taxa mai mica, de 2,5%, este peceputa pentru banii achitati in avans dupa anul cinci de derulare a imprumutului si pana in cel de-al zecelea an.
Cei care apeleaza la rambursari anticipate dupa ce s-a scurs si cel de-al zecelea an de la contractarea imprumutului achita un comision de 2% pentru sumele platite bancii mai devreme decat s-au angajat in contractul incheiat la obtinerea imprumutului.
COMPARATII
Comisioanele de rambursare anticipata la creditele pentru casa contractate in euro
BCR 2-4,5%
BRD GSG 3%
Raiffeisen Bank 3%
BT 0%
CEC 3,5%
Alpha Bank 2-4%
Bancpost 2,5%
Banca Romaneasca 4%
Volksbank 1%
Finansbank 2% in primii 5 ani, 0% ulterior
Piraeus Bank 2,5%
OTP 2,5%
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului