Proprietarii de apartamente fac casa buna cu aderarea: chiriile cresc cu 20%
Data publicarii: 21-02-2007 | Imobiliare
Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, a declarat ca, pe acest segment, cresterea ar putea fi de 10-20% in 2007, influentata de anumiti factori. "Aceasta schimbare este strans legata atat de majorarea veniturilor populatiei, cat si de deficitul de locuinte din orasele mari, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta", a precizat Zamfir. In plus, Romania se aliniaza celorlalte state care au aderat la UE.
"Daca urmarim ce s-a intamplat in alte tari, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, observam ca, in primul an dupa aderare, au fost cresteri substantiale in aceasta zona. Or, tara noastra va urma acelasi curs", a mentionat presedintele UNIM. Acesta a adaugat ca piata imobiliara, raportata la calitatea serviciilor, trece printr-o perioada de cautari, care poate dura 2-3 ani. Pe de alta parte, insa, daca se ia in calcul dinamica profiturilor, se poate spune ca este o piata atractiva si "sanatoasa" pentru investitorii straini.
Si analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca, in acest an, chiriasii vor plati mai mult pentru a inchiria un apartament. "Per ansamblu, valoarea chiriei ar putea creste cu 10-12%, ca medie statistica. In ultimii ani, romanii si-au schimbat orasul unde locuiesc si job-urile, concentrandu-se in zonele centrale. Drept urmare, a crescut si cererea pentru locuintele luate in chirie", a explicat Zilisteanu.
Acesta a mai spus ca exista o relatie directa intre pretul chiriei si pretul de vanzare a unei locuinte. "Cumperi un apartament, il exploatezi prin inchiriere si-ti recuperezi banii in 8-12 ani. Numai in ultimii ani, pretul de vanzare a crescut de zece ori pe metru patrat", a mai spus Radu Zilisteanu. Analistul a adaugat ca Romania are o particularitate care o deosebeste de tarile dezvoltate din punct de vedere imobiliar. "La noi, aproximativ 90% sunt proprietari, ceea ce inseamna ca inchirierea imobilelor nu reprezinta un concept dezvoltat, asa cum se intampla in alte tari", a explicat Radu Zilisteanu. Mai mult, nu exista un sistem de impozitare a chiriilor, care ar putea sa echilibreze oarecum acest segment.
Eliminarea avansului la credite ar trebui sa scada chiria
Pe de alta parte, analistul imobiliar Liviu Ureche este de parere ca din martie, odata cu eliminarea avansului la creditul ipotecar, valoarea chiriilor ar trebui sa scada. "Sunt multi cei care isi puteau permite un credit, dar nu aveau avansul. Asa se face ca, in loc sa plateasca lunar o chirie de cateva sute de euro, vor prefera sa plateasca o rata", a spus Ureche.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile