Constructorii scot un miliard de euro din iarna calda
Data publicarii: 20-02-2007 | AfaceriConsecintele sint pozitive, adica incasari ale platilor mai rapide decit s-a stabilit in contracte sau recuperari ale intirzierilor. Chiar daca nu exista o statistica facuta de patronatele din constructii, estimarile constructorilor, corelate cu o cifra de afaceri in sector de sapte miliarde de euro, se traduc prin incasari suplimentare de un miliard de euro.
Cifrele sint partial confirmate de ultimele date statistice prezentate de Institutul National de Statistica. Astfel, in luna decembrie, ultima pentru care institutia are date disponibile, s-au raportat cresteri ale sectorului de 24,2%, comparativ cu o majorare medie a acestei industrii in 2006 de doar 19,3%. Cea mai mare crestere in ultima luna a anului trecut, fata de cresterea medie a anului, a fost inregistrata pe segmentele cladiri nerezidentiale (complexuri comerciale, spatii de biroruri etc.), lucrari de intretinere si reparatii capitale.
O luna si jumatate in plus
Pe o piata anuala de sapte miliarde de euro, o luna si jumatate muncita in plus din opt, cit dureaza perioada in care se poate construi, semnifica un plus de valoare de 1,3 miliarde de euro.
"Sint cinci saptamini de la inceputul anului in care s-a putut lucra cel putin in proportie de 75% fata de o luna normala, desigur, acolo unde a existat finantare", spune Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Desi are o firma in a carei activitate amenajarile interioare detin o pondere mai putin importanta (doar 20% din total), Ciprian Ana, patronul firmei Policons Grup SRL, calculeaza ca iarna blinda ii va aduce cel putin zece la suta in plus la incasari. "Vom putea preda la finele lunii februarie lucrari care normal trebuiau predate in aprilie. Daca lucrarile de exterior detin 20% din volumul total la noi, vom inregistra un spor de 5-10%", isi face calculele constructorul.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice