Telefonia mobila castiga teren in fata celei fixe
Data publicarii: 20-02-2007 | IT&CTraficul de voce in retelele de telefonie mobila a depasit deja pe cel din telefonia fixa in Finlanda, Austria si Portugalia, procentul minutelor vorbite in telefonia mobila fiind si de 70% din totalul traficului de voce.
"Utilizatorii opteaza intr-un numar tot mai mare pentru telefonia mobila, fiind atrasi de serviciile convenabile si de posibilitatea personalizarii telefoanelor mobile chiar si atunci cand alternativa telefoniei fixe este mai ieftina", a declarat Dr Alastair Brydon, co-autor al studiului.
"In ciuda scaderii preturilor serviciilor de telefonie, atat fixa cat si mobila, sumele cheltuite in total pentru traficul de voce sunt in continuare bune, in special datorita utilizatorilor de servicii de telefonie mobila care aleg sa foloseasca servicii specifice mai scumpe in detrimentrul celor de telefonie fixa", a adaugat aceasta.
Potrivit expertilor Analysys, traficul de voce in retelele de telefonie fixa a insumat in 2006 intre 18% si 70% din totalul traficului de voce din Europa. Situatia este diferita de la tara la tara. Spre exemplu, numarul celor care utilizeaza doar telefonia mobila in Finalanda este de cinci ori mai mare decat cel din Suedia, cele doua state aflandu-se in aceeasi regiune.
"Studiul nostru arata inca o data ca reducerea preturilor pentru serviciile de telefonie mobila reprezinta principalul factor care duce la substituirea serviciilor de telefonie fixa cu cele de telefonie mobila", a explicat Dr Mark Heath, co-autor al studiului.
"Operatorii de telefonie fixa nu pot face multe pentru a stopa migrarea clientilor, o data ce preturile telefoniei mobila devin accesibile. Pe de alta parte, unii operatori de telefonie mobila si-au redus veniturile prin scaderea prea mare a preturilor practicate", a adaugat acesta.
In Romania, traficul de voce generat de utilizatori in prima jumatate a anului trecut a crescut cu 26,6% fata de perioada similara din 2005, ajungand la 10,61 de miliarde de minute vorbite, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Cresterea numarului de utilizatori la serviciile de telefonie mobila (14,9 milioane la 30 iunie 2006), precum si marirea duratei medii a unui apel, au determinat urcarea volumului de trafic prin retelele mobile cu aproximativ 57% fata de primul semestru al anului 2005, ajungand la peste 6,5 miliarde de minute.
Integral in Wall-Street.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice