ING vine cu o oferta tare: cont curent cu dobanda de depozit

Data publicarii: 19-02-2007 | Finante-Banci
cont curent cu dobanda de depozitDiferenta dintre un cont curent deschis la o banca si un depozit este acela ca un cont este destinat, in principal, platilor si altor tranzactii, fara ca banca sa ne plateasca o dobanda semnificativa pentru banii tinuti in respectivul cont, noteaza Ghiseul Bancar. Este vorba de o dobanda denumita "la vedere", de obicei intre 0,5% si 1%, in functie de banca. Depozitele bancare, in schimb, au ca princiala menire oferirea unei dobanzi pentru sumele pastrate in banca pe perioade prestabilite, una sau mai multe luni, denumite termene, de unde si denumirea de depozit la termen.

Odata depusi banii intr-un astfel de depozit, trebuie sa-i lasi acolo pana la implinirea termenului, altfel pierzi dobanda aferenta.

Ce este contul de economii

In ultimii ani, bancile romanesti au lansat un produs intermediar intre cont curent si depozit, denumit cont de economii.

Acesta functioneaza ca un cont curent obisnuit, adica poti face plati sau poti retrage sau depune bani in el oricand, fara a pierde dobanda aferenta, care este insa mai mica decat in cazul unui depozit clasic.

Un alt inconvenient al conturilor de economii este faptul ca trebuie pastrat in el, totusi, o suma minima de bani pentru ca acesta sa functioneze, sume in general de peste 500 de lei noi.

Contul ING Bank

In cazul ING Bank insa, nu exista un cont de economii sau un depozit ca produs de sine statator. Este vorba de un cont cu card atasat, cu ajutorul caruia se fac, la bancomatele bancii, toate operatiunile (plati, transferuri, depunere si retragere de numerar) intrucat la ING nu exista ghisee clasice.

Initial, pentru conturile cu sume mai mari de 7 milione de lei vechi, banca platea o dobanda apropiata de cea a depozitelor, in jur de 6,5 procente pe an. Clientii bancii nu beneficiau de aceasta dobanda daca in cont aveau sume mai mici de sapte milioane.

Acum insa, ING plateste o dobanda de 6,4% pe an indiferent de valoarea sumei din cont, suma minima ce trebuie sa existe in cont (de fapt pe card) fiind de un leu.

Dobanda se calculeaza zilnic la sold (suma existenta in cont) si se capitalizeaza (se vireaza in cont) lunar. Ceea ce inseamna ca, luna de luna, valoarea contului va creste iar dobanda se va calcula la o suma mai mare, asadar castigul va fi mai mare.

Avantaje

Mai mult, dupa cum spun reprezentantii bancii, nu va trebui sa platim impozitul pe dobanda de 16% introdus de la inceputul acestui an, impozit ce se aplica in cazul depozitelor clasice.

Un alt avantaj al acestui cont la ING: dupa cum am spus, este vorba de un cont cu card atasat, asadar banii din cont se pot folosi oriunde si oricand: pentru plati, transferuri, retrageri de numerar sau depuneri de bani in cont, la bancomatele ING, pentru retrageri de numerar la bancomatele altor banci sau pentru plata cumparaturilor in magazine.

Integral in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: