Romanii sunt asteptati sa lucreze in administratia UE pentru 14.000 de euro

Data publicarii: 19-02-2007 | HR/Cariere
Romanii sunt asteptati sa lucreze in administratia UEAderarea la Uniunea Europeana le ofera romanilor sansa unor joburi bine platite. Oricine poate deveni functionar european primind in schimbul muncii prestate salarii cuprinse intre 3.800 si 14.000 de euro, noteaza Saptamana Financiara. A nu se intelege ca oricine depune o cerere de angajare la administratia UE, de maine este angajat cu acte in regula. Pentru a ajunge acolo, candidatul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In special absolventii de studii superioare au posibilitatea de a se angaja in cadrul administratiei Uniunii Europene.

Pentru oricine este o provocare obtinerea unei asemenea slujbe, avand in vedere ca discutam despre o administratie unica, unde de la inceputul carierei te poti astepta la un grad ridicat de responsabilitati. In plus, salarizarea este una "specia-la". Pentru cei care viseaza la o astfel de profesie, un instrument ajutator este reprezentat de site-ul euroconcurs.ro, unde pot fi gasite informatiile necesare participarii la un concurs in urma caruia se poate obtine o slujba de functionar UE.

Se pleaca de la nivelul de baza

Asa cum am mai spus, cele mai multe sanse de angajare le au persoanele cu studii superioare. Absolventii de facultate fara o experienta de munca semnificativa pot intra in nivelul de baza - AD5. Intr-un astfel de caz, pozitia ocupata este cea de administrator la Uniunea Europeana. Pe site-ul amintit, posibilul candidat la o astfel de functie este informat despre ce inseamna sa ocupi pozitia AD5 in cadrul unei administratii unice precum este cea a UE.

Candidatul pentru un asemenea post are nevoie de determinare, initiativa, abilitati in administrarea resurselor si a oamenilor care provin din medii variate. Un lucru foarte important care trebuie precizat are legatura cu salarizarea: un proaspat angajat in cadrul nivelului de baza primeste lunar cel putin 3.837 de euro, la aceasta suma adaugandu-se si alte facilitati. Mai mult, exista posibilitatea avansarii rapide in cariera, putandu-se ajunge la un nivel superior. Odata cu avansarile creste si valoarea salarizarii. La nivelul 5, de exemplu, angajatul primeste cel putin 13.193 de euro lunar.

Cele mai cautate joburi

Majoritatea joburilor oferite absolventilor de studii superioare sunt in administratie si management. De asemenea, Comisia Europeana cauta specialisti in stiinte si cercetare. Si lingvistii au sanse ridicate de angajare. Datorita mediului de lucru multilingvistic, UE da posibilitatea tinerilor sa aiba cariere stralucite in interpretare si traduceri. Trebuie specificat ca exista servicii de traducere si interpretare la Curtea de Justitie, Parlamentul European, Curtea de Conturi, Consiliul Economic si Social si Comitetul Regiunilor.

Si specialistii in tehnologia informatiei, economie, finante, stiinte politice, audit si drept au oportunitatea de a deveni salariatii administratiei UE. Posturile dedicate romanilor se vor ocupa pana in 2010. Experienta celor zece tari care au aderat in 2004 arata ca recrutarea personalului calificat este un proces laborios. Conform Comisiei Europene, la doi ani de la aderarea statelor primite in valul din 2004 nu erau acoperite toate posturile manageriale dedicate noilor state membre.

Potrivit Guvernului Romaniei, tara noastra beneficiaza de 50-60 de posturi de top si middle management in structura Comisiei Europene. De precizat ca EPSO si DG ADMIN sunt unicele structuri responsabile cu recrutarea candidatilor pentru o slujba in administratia UE.

Sanse pentru persoanele cu studii medii

Chiar daca nu au absolvit o facultate, romanii care au diploma de bacalaureat sau, si mai bine, au terminat cursurile unei scoli postliceale pot intra in sistem ca "asistenti". Ei vor fi responsabili cu implementarea politicilor si furnizarea de rezultate in toate domeniile de activitate ale UE. In acest caz, salariatul se poate ocupa fie de probleme de competitie, fie de chestiuni bugetare, fie de administrare vamala, IT si informatizare, dar poate avea si sarcini de monitorizare in toata lumea. Ceea ce trebuie sa stie persoanele care doresc sa se inscrie la un concurs de obtinere a unui astfel de post este ca se cer cel putin doi-trei ani de experienta profesionala, aici putand fi inclus si un training de specialitate. Trebuie precizat ca doar in anul 2006 au fost scoase la concurs 225 de posturi de secretariat, posturi oferite romanilor.

Functii obtinute prin concurs

Angajatii permanenti, de fapt functionarii europeni permanenti sunt selectati in urma unor competitii deschise, organizate periodic. Un lucru important de retinut este ca pentru orice post in institutiile UE este necesara cunoasterea la un nivel avansat a unei limbi straine, de preferat engleza, franceza sau germana. Cel care doreste sa participe la un concurs pentru un job trebuie sa-si creeze profilul EPSO si sa se inscrie online la competitie. Institutiile UE mai practica si angajarea temporara pentru un numar limitat de personal. In acest caz se incheie contracte de munca pe perioade determinate, salariatii, in aceasta situatie, fiind grupati sub denumirea de agenti contractuali. Fiecare institutie angajatoare administreaza contractele de munca pe perioada determinata.

Adrese utile

Pentru cei care isi doresc sa participe la o competitie in urma careia pot obtine un loc de munca in administratia Uniunii Europene prezentam cateva adrese de site-uri care le pot fi de ajutor. www.infoeuropa.ro este un site atat in romana, cat si in engleza, care permite familiarizarea cu termenii de specialitate. Aici exista si o sectiune "Publicatii si resurse", unde se gasesc o serie de documente introductive. De asemenea, pe serverul Europa (care este sursa oficiala despre UE) exista o sectiune "EU at a glance", unde sunt prezentate principalele repere despre legislatia comunitara, istoricul UE, eurojargonul etc. Dar punctul de plecare poate fi euroconcurs.ro sau http://europa.eu/epso/

Integral in Saptamana Financiara

Ultimele stiri pe BankNews.ro: