Inca sase companii de asigurari straine au anuntat ca vin in Romania
Data publicarii: 18-02-2007 | AfaceriOeKB Versicherung face parte din grupul financiar austriac Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) si ofera servicii de asigurari de credit. Potrivit informatiilor de pe portalul OeKB Versicherung, polita de asigurare include si insolventa, costurile de refacere si riscurile politice. OeKB a inclus, pe 5 februarie, Romania in baza de date, cu un rating de '3' din '7'. Institutia austriaca nu asigura decat creditele in tari care au un asemenea calificativ. Pentru Romania, OeKB acopera in procent de 100% impactul riscurilor politice.
Potrivit informatiilor publicate de CSA, OeKB Versicherung a cerut sa poata oferi pe piata din Romania doar asigurarile de credite.
AXA Corporate Solutions Assurance este divizia de solutii pentru companii a celui de-al doilea jucator european pe piata asigurarilor, AXA. CSA nu a publicat, pana in momentul de fata, tipurile de asigurari ce urmeaza sa fie oferite in Romania de AXA Corporate Solutions.
AXA va activa pe piata romaneasca a asigurarilor, printr-una din diviziile sale germane, AXA Versicherungs Aktiengesellschaft, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, notificand CSA in acest sens. Veniturile companiei de asigurari AXA, al doilea mare asigurator european, au crescut, in 2006, cu 9,9% fata de 2005, atingand valoarea de 78,7 miliarde euro, datorita conditiilor favorabile de pe piata mondiala a asigurarilor.
Compagnie Francaise d'Assurance pour le Commerce Exterieur (Coface), din Franta specializata in asigurarea creditelor, intentioneaza sa ofere produse pe piata romaneasca. Potrivit informatiilor de pe site-ul CSA, divizia franceza a Coface va putea oferi asigurari de bunuri in tranzit, de incendiu si alte calamitati naturale, de credite, de garantii, de pierderi financiare si de protectie juridica.
Coface Austria Kreditversicherung AG a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire. "Coface Romania Credit Management SRL este specializata in servicii de rapoarte de credit, monitorizare a pietelor, recuperare debite, urmarire facturi si consultanta de risc, iar Coface Austria Kreditversicherung AG, compania noastra mama, va oferi, pe piata romaneasca, asigurari de credite si garantii", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii companiei.
Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%.
CartPrint Insurance din Lichtenstein va putea oferi in Romania asigurari de bunuri, de incendiu si alte calamitati naturale, de credite si de pierderi financiare.
Euresa-life este o companie ce ofera asigurari de viata si vinde produse in diverse tari europene. Compania gestioneaza active in valoare de peste un miliard euro. Grupul de asigurari belgian P&V detine 90% din titlurile asiguratorului din Luxemburg. Compania Euresa-life nu a comunicat gama de clase de asigurari ce vor fi acoperite pe piata din Romania.
Divizia ungureasca a italienilor de la Generali vine in Romania sa ofere asigurari de mijloace de transport terestru (altele decat feroviare), de bunuri in tranzit, de incendiu si alte calamitati naturale si de raspundere civila pentru autovehicule (RCA).
Generali mai este prezent in Romania prin Generali Asigurari SA, subsidiara romaneasca a grupului italian Generali. Generali Asigurari a subscris, in primele noua luni ale anului 2006, un volum total de prime brute de 210,88 milioane lei (59,8 milioane euro), cu 137,75 % mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Generali Asigurari este parte a grupului international Generali, unul dintre cele mai vechi din lume. Cu o intrerupere in perioada 1948 - 1993, compania este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 1835. Compania Generali, cel mai mare asigurator italian, a anuntat un profit net de 1,94 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari), in primele noua luni ale anului, cu 23% mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precizeaza institutia.
"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.
De la 1 ianuarie 2007, un numar de 48 de asiguratori din strainatate au notificat CSA cu privire la intentia lor de a desfasura activitate de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, direct din tara in care sunt inregistrati. O singura companie straina, Coface Austria Kreditversicherung AG, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.
Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate pe piata romaneasca in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro), potrivit raportarilor societatilor de asigurari la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei. Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, potrivit datelor CSA.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani