Romania va avea in urmatorii ani 12 zone metropolitane
Data publicarii: 18-02-2007 | Economie
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), in Romania exista oficial doar trei zone metropolitane, respectiv in Oradea din 2002, Iasi din 2004 si Constanta din 2007.
La ora actuala, exista alte noua proiecte pentru constituirea zonelor metropolitane. Astfel, autoritatile din localitatile din jurul municipiului Ploiesti au initiat proiecte comune, iar in Timisoara au fost facute mai multe studii si proiecte comune, fara a se face asocierea oficial.
La Cluj-Napoca a fost demarat un plan de a amenajare a teritoriului metropolitan, in timp ce la Bacau reprezentantii consiliilor locale au inceput discutiile pentru asociere. Un caz aparte il reprezinta municipiile Galati si Braila, autoritatile din cele doua zone avand in vedere un proiect pentru constituirea unei singure regiuini metropolitane. In ceea ce priveste localitatile din jur, desi procesul a fost initiat in urma cu cativa ani, asocierea nu a fost inca realizata.
Pentru consolidarea pozitiei si a rolului in teritoriu, reprezentantii consiliilor locale din Sibiu, Baia Mare si Targu Mures au initiat deja procedurile pentru crearea zonelor metropolitane.
"Asocierea aduce multe avantaje pe termen mediu si lung, bazandu-se pe asumarea unor proiecte comune. Aceasta vizeaza dezvoltarea infrastructurii de transport, a serviciilor de apa si canalizare, gestionarea corecta a deseurilor si reducerea poluarii", a explicat consilierul MTCT, Mihaela Vrabete.
In acest moment, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului are in lucru o strategie pentru dezvoltarea retelei nationale de zone metropolitare prin identificarea unor modalitati de racordare la reteau europeana. In acest context, Oradea a devenit membra a unei retelei de zone metropolitane din Europa care implementeaza proiecte de anvergura. De altfel, in luna decembrie a anului trecut, ministrul delegat, Laszlo Borbely a lansat ideea unei asocieri la nivel national a potentialelor zone metropolitane si asocierea acesteia la reteaua europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile