Romania va avea in urmatorii ani 12 zone metropolitane
Data publicarii: 18-02-2007 | EconomiePotrivit datelor furnizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), in Romania exista oficial doar trei zone metropolitane, respectiv in Oradea din 2002, Iasi din 2004 si Constanta din 2007.
La ora actuala, exista alte noua proiecte pentru constituirea zonelor metropolitane. Astfel, autoritatile din localitatile din jurul municipiului Ploiesti au initiat proiecte comune, iar in Timisoara au fost facute mai multe studii si proiecte comune, fara a se face asocierea oficial.
La Cluj-Napoca a fost demarat un plan de a amenajare a teritoriului metropolitan, in timp ce la Bacau reprezentantii consiliilor locale au inceput discutiile pentru asociere. Un caz aparte il reprezinta municipiile Galati si Braila, autoritatile din cele doua zone avand in vedere un proiect pentru constituirea unei singure regiuini metropolitane. In ceea ce priveste localitatile din jur, desi procesul a fost initiat in urma cu cativa ani, asocierea nu a fost inca realizata.
Pentru consolidarea pozitiei si a rolului in teritoriu, reprezentantii consiliilor locale din Sibiu, Baia Mare si Targu Mures au initiat deja procedurile pentru crearea zonelor metropolitane.
"Asocierea aduce multe avantaje pe termen mediu si lung, bazandu-se pe asumarea unor proiecte comune. Aceasta vizeaza dezvoltarea infrastructurii de transport, a serviciilor de apa si canalizare, gestionarea corecta a deseurilor si reducerea poluarii", a explicat consilierul MTCT, Mihaela Vrabete.
In acest moment, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului are in lucru o strategie pentru dezvoltarea retelei nationale de zone metropolitare prin identificarea unor modalitati de racordare la reteau europeana. In acest context, Oradea a devenit membra a unei retelei de zone metropolitane din Europa care implementeaza proiecte de anvergura. De altfel, in luna decembrie a anului trecut, ministrul delegat, Laszlo Borbely a lansat ideea unei asocieri la nivel national a potentialelor zone metropolitane si asocierea acesteia la reteaua europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman