Un asteroid ar putea lovi Pamantul in 2029
Data publicarii: 17-02-2007 | International
Scenariul de film devine real
Scenariul filmului "Armaghedon" este "perfect plauzibil", spune Dumitru Prunariu, actualmente reprezentantul Romaniei in Comisia de specialitate a ONU si ca atare participant la reuniunea din Austria. Specialistii in domeniu estimeaza ca, in 2029, un asteroid, botezat Afobis, ar putea ajunge la o distanta "ingrijoratoare" de Pamint, iar la o urmatoare trecere, dupa circa 12 ani, ar putea chiar sa loveasca Pamintul. "Desi obiecte cosmice, mai mici sau mai mari, ajung in fiecare zi in preajma Pamintului, si asta de sute de ani, in prezent au crescut informatia despre acestea, precum si numarul cercetatorilor implicati in supravegherea lor", mai spune Prunariu.
Tractorul spatial
Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, infiintata in 1985 si formata din cei circa 370 de astronauti care au zburat in spatiu, cauta "solutii pasnice" pentru evitarea coliziunii cu Terra a obiectelor care se apropie de Pamint (Near Earth Objects). Problema consta in faptul ca detonarea unui asteroid de mari dimensiuni, ca in "Armaghedon", poate da nastere la bucati de diverse dimensiuni, care, odata intrate in atmosfera, au o traiectorie imprevizibila si pot duce tot la catastrofe. O solutie propusa de Asociatie este crearea unui "tractor spatial".
Acesta ar urma sa se deplaseze cu citiva ani inainte in preajma asteroidului presupus ca ar urma sa intersecteze orbita Pamintului si sa aplice acestuia o forta pe o directie data, astfel incit orbita asteroidului sa se modifice "chiar si cu citeva zecimi de secunde de arc, dar suficient pentru a-i modifica traiectoria si a ocoli Pamintul". Potrivit lui Prunariu, daca acest lucru este facut cu "ani buni inainte, daca motoarele tractorului spatial ar functiona suficient de mult timp - ani multi - pentru ca e vorba nu de motoare obisnuite, ci de forme de propulsie care sint acum gindite si dezvoltate, atunci asemenea scenarii pot avea succes".
Pamintul, salvat de la Sibiu
Un concept de o asemenea amploare necesita implicarea tuturor marilor specialisti. Prin urmare, cele doua structuri mentionate, Comisia ONU si Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, au demarat un proiect de anvergura, primele etape fiind reprezentate de organizarea a patru reuniuni ale expertilor, in urmatorii doi ani. In 2007, prima conferinta, la care participa 35 de persoane, va avea loc la Strasbourg, in luna mai. A doua se va desfasura in Romania, la Sibiu, in noiembrie, pentru ca, spune Prunariu, putem "profita de Capitala Culturala Europeana pentru a promova si actiuni stiintifice de o inalta calitate".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile