Romanii ar putea intra fara vize in SUA
Data publicarii: 17-02-2007 | TurismPrevederea legala va cere si Departamentului Securitatii Interne sa ridice o parte din obiectiile ce justifica impunerea vizelor, insa solicita in egala masura si guvernelor aliate sa demonstreze ca si-au imbunatatit securitatea transfrontaliera, dar si sa accepte semnarea cu Washingtonul de noi acorduri privind cooperarea antiterorista si schimbul de informatii.La toate acestea se adauga conditia sine qua non, care justifica rostul amendamentului, anume ca statele beneficiare sa fie "aliati apropiati ai SUA in razboiul global contra terorismului".
Formularea apartine Washington Times, publicatie care mentioneaza expres tarile ce ar putea beneficia de ridicarea vizelor: Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Romania si statele baltice. La ele se adauga state UE mai vechi (Grecia) sau mai noi (Cipru si Malta) ai caror cetateni intra si azi cu vize in SUA. Inca dinaintea aderarii la UE, Slovenia era singurul stat fost comunist care se bucura de program. In afara acestor state UE, amendamentul se refera si la Coreea de Sud, alt aliat de decenii al SUA, dar inca discriminat in problema vizelor. Statele amintite vor intra in programul Visa Waiver, care permite, din 1986, ca cetatenii statelor agreate de Washington sa intre in SUA fara vize, pentru 90 de zile.
Scopul vizitei trebuie sa fie turistic sau de afaceri, dorinta de a urma niste studii sau de imigrare fiind in continuare evaluata de autoritatile consulare si necesitand viza. Nici un alt stat nu a mai beneficiat de program din 1999, moment in care erau 27 de tari beneficiare: majoritatea membrelor UE, Japonia, Australia, Noua Zeelanda si altele. Nici canadienii si locuitorii din Insulele Bermude nu au nevoie de vize, dar in baza altor acorduri, iar Argentina si Uruguay sunt foste tari incluse in Visa Waiver, dar excluse din program din cauza crizelor economico-politice care le-au lovit la inceputul anilor 2000.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani