Normele privind plafonul de indatorare ar putea fi modificate
Data publicarii: 16-02-2007 | Finante-Banci
"In momentul de fata in proiectul de regulament raman normele privind plafonul de indatorare, cel general de 40%, pe creditul de consum totalul datoriilor nu poate sa depaseasca 30%, pe creditul imobiliar, unde limita este de 35%. Dupa discutia avuta in Comitetul de Supraveghere si Consiliul de Administratie al BNR, ramane de vazut daca daca aceste norme vor ramane asa cum sunt in momentul de fata in proiect", a declarat Adrian Vasilescu.
In opinia lui Vasilescu, chiar daca BNR va flexibiliza normele privind avansul obligatoriu, nu inseamna ca bancile vor renunta la avans sau la garantii, mai ales ca avem legi care stabilesc exact obligatiile bancilor privind sistemul de garantare. "Nicaieri in lume, creditele nu se dau fara garantii si nici in Romania nu se vor da fara garantii, asa ca va ramane de aici incolo la latitudinea bancilor in ce conditii vor percepe avans. Probabil ca vor fi stabilite conditii de la banca la banca pe de-o parte si de la client la client pe de alta parte. Asta inseamna ca negocierea cu bancile va inta in prim plan, ca fiecare contract de creditare va fi negociat si avansul se va stabili diferentiat, de la client la client.", a mai declarat Adrian Vasilescu.
Consilierul BNR a explicat ca garantiile vor fi stabilite pe de-o parte dupa lege, pentru ca legea stabileste prevederi privind garantiile, iar bancile isi vor face propriile regulamente prin care vor stabili cum percep avansul, garantia si cum vor fi incheiate contractele. De asemenea, a mai precizat ca Banca Nationala va avea grija ca populatia sa nu se supra-indatoreze.
In ceea ce priveste piata imobiliara, Vasilescu considera ca exista doua categorii de preturi pe piata imobiliara din Romania: pretul real si pretul afisat. "Este poate singurul produs, in momentul de fata - locuinta, care mizeaza foarte mult pe pretul afisat. Din cauza asta, consider ca s-a produs chiar un blocaj. Cei care vand afiseaza un pret, cei care cumpara nu-l vor sa-l ofere. Cert este ca pretul afisat, pentru ca el poate sa deruteze foarte mult piata, a mai precizat Vasilescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile