Creditul ipotecar a crescut cu circa 70% pe an

Data publicarii: 16-02-2007 | Finante-Banci
Creditul ipotecar contractat de bancile comerciale, in Romania, a crescut in medie cu 65 - 75% in ultimii doi ani datorita cererii mari de locuinte, dar si al interesului bancilor pentru acest segment, a declarat vineri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. "In ultimii doi ani am avut o crestere constanta, de 65 - 75% pe an. La sfarsitul anului 2006, creditele ipotecare inregistrate la nivelul sistemului bancar au depasit 2,3 miliarde euro. Rezultatele pentru finele lui 2005 au fost de circa 1,4 miliarde euro, iar in 2004 creditul ipotecar contractat de banci a totalizat 840 milioane euro", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Ghetea a explicat ca in pofida cresterii rapide a creditelor contractate de la banci, Romania a inregistrat la sfarsitul anului 2006 o pondere a imprumuturilor pentru locuinta in produsul intern brut (PIB) de numai 2,5%, in comparatie cu tarile din Uniunea Europeana unde ponderea creditelor reprezinta 47,5% din PIB. De asemenea, in Ungaria creditele pentru locuinte au inregistrat 9,8% din produsul intern brut. In opinia sa, previziunile privind cresterea pietei imobiliare sunt optimiste, avand in vedere experienta altor tari care au aderat la Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, Radu Gratian Ghetea a subliniat ca nu trebuie sa privim relaxati eliminarea avansului de 25% pentru creditele ipotecare, intrucat de aceasta facilitate beneficiaza numai cei cu venituri mari si stabile, care pot rambursa suma imprumutata in conditiile gradului de indatorare de 35% pentru acest tip de imprumut.

Nivelul creditelor ipotecare neperformante, inregistrat de bancile comerciale este deosebit de redus intrucat cei care au ramas in incapacitate de plata au avut posibilitatea sa vanda locuinta, sa ramburseze suma catre banci si chiar sa mai ramana cu bani, in contextul scumpirii accelerate a locuintelor, a explicat Ghetea. In cazul in care pretul locuintelor va scadea, bancile nu vor mai avea stabilitate pe piata imobiliara, a mai spus presedintele ARB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: