Asteptati-va la scaderea dobanzilor la depozite
Data publicarii: 16-02-2007 | Finante-BanciAstfel, conform datelor prezentate de BNR, in decembrie, fondurile speculative sau nerezidentii si-au majorat plasamentele pe termen scurt cu 13% (654 de milioane de lei), dupa ce in noiembrie soldul crescuse cu 16%.
Cresterea concurentei pentru obtinerea unei cote de piata cat mai consistente ar putea intarzia insa momentul reducerii dobanzilor. Avem in vedere faptul ca dobanzile la un an din piata monetara se situau de mai multe luni sub pragul de 8,75%, ieri BNR anuntand rate BUBID de 6,13% si BUBOR de 8,16%.
Bancherii anticipeaza pentru urmatoarele doua-trei luni o reducere a dobanzilor la depozite de minimum 0,75 puncte procentuale. In prezent, bancile comerciale remunereaza depozitele atrase cu dobanzi cuprinse intre 5 si 8% pentru un termen de un an.
Scaderea dobanzilor la credite mai are de asteptat ceva mai mult timp, chiar daca inca din cursul lunii trecute unele banci cu o cota de piata mai scazuta au redus dobanzile sub pragul de 6% la unele produse cu scadente mai lungi. In acest moment, la creditele noi in lei bancile utilizeaza dobanzi medii de 13,1%/an pentru persoanele fizice si de 11,5%/an pentru cele juridice.
O scadere mai consistenta a acestora s-ar putea petrece in cazul in care BNR va decide si o reducere a rezervelor minime obligatorii, care se ridica la 20% pentru cele in lei si 40% pentru cele in valuta.
Bancile comerciale s-ar putea simti "obligate" sa umble mai repede la dobanzile la credite avand in vedere faptul ca piata este supralichida in moneda nationala.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman