Studiu EY - Situația creditării bancare în zona euro

Data publicarii: 20-07-2023 | Finante-Banci
După un vârf al ultimilor 14 ani atins în anul 2022 de 5%, creșterea creditării bancare ar urma să încetinească în 2023 și 2024 în zona euro la 2,1% respectiv 1,7%, pe măsură ce scad și cererile de împrumuturi în regiune.

Potrivit EY, zona euro a intrat oficial și în recesiune în primul trimestru al acestui an, piețele europene confruntându-se în continuare cu inflație ridicată și o creștere fără precedent a ratei dobânzilor. Acestea pot fi și două din cele mai importante motive pentru care se prevede scăderea nivelului de creditare.

Conform prognozelor EY, cea mai mare economie a zonei Euro, Germania, va înregistra și cea mai accentuată scădere a creșterii nete a împrumuturilor în anul 2023, de la 6,9% în 2022 la doar 2,8% în acest an. Principalele cauze sunt creșterea slabă a PIB-ului și impactul majorării ratei dobânzilor pe o piață imobiliară care se contractă rapid. Și volumul împrumuturilor bancare spaniole se așteaptă să înregistreze o scădere de 1,2% în 2023.

„Deși zona euro a intrat în recesiune tehnică la începutul acestui an și ratele dobânzilor continuă să crească, scăderea prețurilor la energie înseamnă că perspectivele economice ale Europei sunt mai bune decât se așteptau mulți cu câteva luni în urmă, iar creditarea bancară va rămâne în teritoriu pozitiv. Cu toate acestea, în condițiile în care gospodăriile și companiile din întreaga Europă continuă să se confrunte cu o inflație ridicată și în condițiile în care incertitudinea predomină, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, este de înțeles că cererea de împrumuturi - pentru ca întreprinderile să investească sau consumatorii să cumpere o casă, să plece în vacanță sau să achiziționeze articole de valoare mare - încetinește față de vârful recent.

O scădere a cererii de împrumuturi are un impact direct asupra creditorilor, dar, în mod colectiv, băncile europene au acumulat o poziție solidă de capital în ultimii zece ani și jumătate și rămân rezistente. Volatilitatea continuă a pieței și provocările geopolitice le vor pune însă la încercare rezistența în acest an și în anul următor, iar sectorul bancar european va continua să funcționeze cu un optimism prudent," spune Omar Ali, EY EMEIA Financial Services Managing Partner, comentează.

Pe de altă parte, dacă privim dincolo de granițele celor doi ani prognozați mai sus, 2023 și 2023, în pofida volatilității semnificative a sectorului bancar din zona euro și a incertitudinilor politice, se preconizează ca volumul împrumuturilor din această zonă să crească cu 3,3% în 2025 și cu încă aproape 4% în 2026, o creștere determinată de dispariția impactului pe care l-a avut șocul prețurilor energiei din 2022 dar și de o reducere de dobândă preconizată de Banca Centrală Europeană în 2024. Aceasta ar urma să stimuleze cheltuielile și să crească cererea de credite, sprijinind în același timp încrederea consumatorilor și a companiilor.

"Realizarea unei creșteri a creditării în vremuri turbulențe necesită o bază de capital solidă și un nivel ridicat de încredere din partea debitorilor. Aceștia sunt pilonii principalelor bănci din zona euro, care continuă să înregistreze o creștere a împrumuturilor acordate gospodăriilor și întreprinderilor, în pofida unui context economic mai lent. Rezistența și acțiunile decisive ale Europei în fața provocărilor recente din sectorul bancar - care au reprezentat riscuri pentru piețele globale - ilustrează acest lucru. Băncile din zona euro au dat dovadă de unitate și de soliditate a capitalului, acționând rapid pentru a preveni apariția unor valuri economice grave în regiune,” spune Nigel Moden, EY EMEIA Banking and Capital Markets Leader, comentează.

„În timp ce creșterea creditării bancare va încetini pe termen scurt, cu o creștere deosebit de scăzută anul viitor, iar pierderile din împrumuturi vor crește, nivelurile de depreciere rămân cu mult sub cele înregistrate după criza financiară, iar cererea globală de împrumuturi se așteaptă să se redreseze până în 2025," adaugă acesta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: