Cushman & Wakefield: Europa Centrală și de Est beneficiază de relocarea activităților de producție din Asia, generând oportunități și pentru piața de logistică și industrială din România InboxSearch for all messages with label Inbox

Data publicarii: 20-07-2023 | Economie
Potrivit raportului EMEA Nearshoring 2023 realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, Europa Centrală și de Est și inclusiv România va beneficia de relocarea activităților de producție din piețele asiatice, zona centrală și de est a continentului fiind aleasă datorită costurilor mai reduse față de Europa de Vest, în special cu forța de muncă.

Au ales deja această zonă a Europei companii din sectoare cheie precum automotive, producția de utilaje, de produse electrice și electronice, de bunuri de larg consum și textile după ce întreruperile din lanțurile de aprovizionare din ultimii trei ani au creat dificultăți la nivelul lanțurilor globale de aprovizionare cu mărfuri finite, bunuri intermediare sau materii prime. În prezent, majoritatea companiilor analizează cum să își diversifice rețeaua de furnizori astfel încât să nu mai fie expuse riscurilor legate de blocarea lanțurilor de aprovizionare.

”Țările din Europa Centrală și de Est - în special cele din Uniunea Europeană – au atras investiții majore în capacități de producție în ultimii ani, în special pentru că oferă costuri semnificativ mai reduse față de Europa de Vest, în mod particular pentru forța de muncă. Acestea se află în imediata apropiere a marilor piețe de consum și, prin urmare, beneficiază de costuri de transport mai mici și de timp mai redus de transport. Mai mult decât atât având în vedere calitatea de membri ai Uniunii Europene sau fiind părți ale unor acorduri de liber schimb între țările din afara UE, mutarea mărfurilor din aceste țări înseamnă costuri și limitări de transport reduse sau chiar zero”, notează autorii studiului.

Țările ECE sunt conectate și cu celelalte țări europene prin rute de transport directe, majoritatea mărfurilor urmând a fi transportate ușor și rapid pe șosea sau cale ferată. În plus, dezvoltatorii de spații logistice și industriale joacă la rândul lor un rol foarte important pentru acomodarea acestor cereri din partea companiilor de producție.

”Deja am văzut o creștere semnificativă a cererii ocupanților pentru astfel de spații, în condițiile în care în 2022 firmele de producție au contractat la nivelul întregii Europe aproape 10 milioane metri pătrați de spații industriale, în creștere cu 27% față de 2017. În România, în 2022 cererea din partea companiilor de producție a crescut cu aproape 40%. Relocarea activităților de producție către Europa va continua să contribuie la creșterea cererii de spații industriale în anumite locații, atât pentru activități de producție, cât și de logistică. Aceste companii se vor concentra pe facilități nou construite, dar vor crea, de asemenea, oportunități de îmbunătățirea a proiectelor existente. În plus, aceste proiecte trebuie să răspundă necesarului de energie, cu un focus special pe furnizarea de energie verde. România are un avantaj competitiv din punct de vedere al costurilor, dar, trebuie menționat totodată că ajutoarele de stat și sistemul de stimulente („incentives”) joacă un rol destul de important atunci când companiile aleg țara în care să își deschidă un nou centru de producție” spune Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: