Studiu EY: Băncile europene le devansează pe cele din SUA și Asia-Pacific în privința ESG, dar trebuie să facă mai mult pentru agenda de diversitate și incluziune

Data publicarii: 19-06-2023 | Finante-Banci
ESG (mediu, social și guvernanță), este un concept care în ultimii ani a devenit o normă în cadrul companiilor din toată lumea. Din acest punct de vedere, potrivit celui mai recent indice EY Sustainable Finance Index, băncile europene conduc la nivel mondial. Cu toate acestea, ritmul de îmbunătățire a activității sociale europene rămâne în continuare în urma piețelor bancare din SUA și regiunea Asia-Pacific, cu precădere în ceea ce privește agenda de diversitate și incluziune.

Scorul de performanță ESG obținut de băncile europene este de 7,4 din 10, în creștere față de anul trecut (7,3) și mai mare decât cel al băncilor din America de Nord (7,2) și Asia-Pacific (6,3). De asemenea, instituțiile financiare europene s-au clasat în fruntea topului mondial ESG și la nivelul serviciilor financiare și al asigurărilor (7,3), respectiv al gestionării averilor și activelor (7,0).

Potrivit indicelui EY, majoritatea activităților ESG ale băncilor europene au vizat ca domenii cheie pe segmentele mediu și social lansarea de produse ecologice (9,1), gestionarea energiei și schimbările climatice (9,3), gestionarea deșeurilor și a apei (7,4), protecția datelor private (10), protecția datelor în alertele de integritate (10) sau asigurarea unui spațiu de lucru sigur (9,9). Din punct de vedere al guvernanței, băncile din europa s-au ocupat de eficacitatea consiliului de administrație (7,6), transparență și control (7,5), respectiv guvernanță ESG (6,9).

„Sondajul EY confirmă ceea ce observăm în România, unde toate băncile importante sunt mai conștiente de rolul lor esențial în sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și acordă o atenție sporită riscurilor sociale și de mediu care rezultă din activitățile lor de creditare și de investiții. Prioritatea relativ scăzută a agendei privind diversitatea și incluziunea la locul de muncă trebuie privită ca un punct sensibil care, dacă ar fi abordat în mod corespunzător, ar consolida procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile organizației, ar ajuta băncile să fie în concordanță cu diferitele componente ale societății cu care ar trebui să lucreze și ar consolida rezistența băncilor în fața schimbărilor continue cu care se confruntă în această perioadă dificilă și volatilă spune Massimo Bettanin, Partener, Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România”.

Din punct de vedere al activităților de mediu, lideri în Europa sunt băncile din Franța, cu un scor de 8,3, urmate de cele din Marea Britanie și Italia, ambele cu 7,6. Franța conduce de asemenea la capitolul „gestionarea energiei”, cu un scor de 9,2, lansarea de produse și soluții ecologice, cu un scor de 8,6, respectiv gestionarea riscurilor de mediu în lanțurile de aprovizionare, cu un scor de 8,0.

Cele mai mari cinci economii europene au obținut de asemenea un punctaj de aproape 10,0 la parametri sociali cheie precum protecția datelor și a vieții private și siguranța la locul de muncă. Mai mult, Franța, Marea Britanie, Germania și Spania, au obținut un scor de 9,9 la remunerarea echitabilă și competitivă, capitol care include gestionarea diferențelor salariale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: