Studiu EY: Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume și-au crescut veniturile cu 10% pe fondul încetinirii economiei mondiale

Data publicarii: 10-02-2023 | Economie
Conform indexului afacerilor de familie 2023, cele mai mari 500 de astfel de intreprinderi familiale se dezvoltă mai rapid decât economia globală. Acestea generează venituri de peste opt trilioane de dolari la nivel global, angajând 24,5 milioane de oameni în 47 de jurisdicții din întreaga lume. Cu alte cuvinte, intreprinderile familiale sunt la un nivel suficient de ridicat pentru a putea fi considerate cea de-a treia cea mai mare economie mondială ca venituri, după Statele Unite ale Americii și China. Studiul pe baza căruia este compilat acest index este realizat o dată la doi ani de EY și Universitatea din St. Gallen, fiind un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în funcție de veniturile anuale.

Două dintre cele mai importante aspecte semnalate în cazul companiilor listate în acest top în anul 2023 sunt longevitatea și stabilitatea. Astfel, un procent de 76% din aceste companii au o existență de peste 50 de ani în vreme ce 31% sunt mai vechi de un secol. Aproape un sfert din pozițiile din consiliile de administrație ale acestor companii sunt ocupate de membri ai familiei și aproape jumătate din companiile analizate cu această ocazie au ca directori generali membri ai familiei.

Cele mai multe companii din topul 500 realizat de EY și Universitatea din St. Gallen au sediul în Europa (46%). Jumătate din acestea operează în Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa în vreme ce 34% operează în Statele Unite în vreme ce doar 16% sunt prezente în zona Asia - Pacific. Intreprinderile familiale de succes sunt de asemenea cunoscute prin agilitatea și atitudinea inovatoare de care dau dovadă dar și prin orientarea către un scop precis. Pe de altă parte, acestea au încă de recuperat în ceea ce privește paritatea de gen, la nivel global doar 6% din companiile analizate având ca director general o femeie.

„Afacerile de familie continuă să dea dovadă de o capacitate impresionantă de a se adapta rapid, de a se transforma și a inova continuu. În anticiparea unei potențiale încetiniri a creșterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii și dorința de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esențiali pentru menținerea rezilienței și asigurarea unui plan de succesiune solid., ” a spus Raluca Popa, Partener, Asistență fiscală și juridică, Strategic Growth Markets leader, EY România.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: