Erasmus - un program pentru studentii cu buzunare pline
Data publicarii: 14-02-2007 | HR/CariereIn plus, cotidianul noteaza ca, in medie, un student Erasmus beneficiaza de o bursa care oscileaza intre 150 -200 de euro pe luna, suma cu care nu poate acoperi cheltuielile zilnice. In cazul profesorilor care urmeaza programul suma acordata lunar acestora se ridica la 500 de euro.
De cealalta parte, Comisia Europeana recunoaste ca nivelul scazut al burselor reprezinta o reala problema. Analistul pe probleme de educatie la Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare din Paris.
Frederic Vincent, precizeaza ca "pentru multi, Erasmus este in continuare un program foarte costisitor si nu oricine poate avea acces la acest program".
Pe de alta parte, publicatia arata ca numerosi studenti din noile sate membre ale blocului comunitar care au ales sa studieze si sa lucreze in partea de vest a Europei au provocat temeri legate de un nou exod al creierelor.
Daca managerul de dezvoltare a programelor de la European University Association, David Crosier, considera ca mobilitatea academica si exodul creierelor pot avea consecinte negative in multe tari, comisarul european pentru educatie, invatamant si cultura, Jan Figel, sustine ca acest fenomen ajuta tarile sa se dezvolte, nefiind vorba despre "o migratie a creierelor, ci despre echiparea acestora cu cele mai bune instrumente".
Pe de alta parte, Vincent spune ca Romania a fost vaduvita de universitarii sai de top de catre universitatile americane, adaugand ca protectionismul nu va rezolva problema mobilitatii.
Pentru urmatorii 6 ani, Comisia Europeana are in vedere o majorare semnificativa a fondurilor destinate programului Erasmus. Bugetul comisiei europene pentru perioada 2007-2013 se ridica la 7 miliarde de euro, dintre care 3,1 miliarde de euro sunt destinate programului Erasmus. Comparativ cu perioada 1999-2006, comisia a alocat programului Erasmus pentru urmatorii 6 ani un buget dublu.
Integral in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman