Micii afaceristi vor primi bani aproape pentru orice
Data publicarii: 14-02-2007 | Afaceri
Insa primii bani europeni vor ajunge in Romania abia peste cateva luni. Din cauza ca, pana in prezent, doar patru dintre Programele Operationale au primit OK-ul Comisiei Europene. In plus, conditiile pe care afaceristii trebuie sa le indeplineasca pentru a primi finantari nerambursabile, imprumuturi sau cofinantari nu sunt inca in totalitate cunoscute.
Acestea vor fi batute in cuie dupa publicarea ghidului solicitantului. Insa este de asteptat ca documentele necesare si criteriile de evaluare sa fie asemanatoare cu cele aplicate in programele PHARE si SAPARD.
Pentru ca proprietarii IMM-urilor sa poata accesa fondurile destinate acestui sector, acestia sunt nevoiti sa depuna o cerere la oragnismul intermediar de acordare a fondurilor, alaturi de bilanturi si planuri de afaceri.
Bani de la trei ministere
Principala sursa de Fonduri pentru fime va fi Agentia Nationala pentru IMM-uri (ANIMMC), organismul intermediar al programului operational pentru Cresterea Competitivitatii, prin care in Romania vor intra 3,8 miliarde de euro.
Ghidul aplicantului in cazul acestui program va fi gata abia in iunie. Pe langa ANIMMC, si Ministerul Muncii, si cel al Integrarii vor distribui bani pentru micile firme - pentru dezvoltarea regionala si a resurselor umane. Insa nici in cazul acestora ghidul aplicantului n-a fost definitivat.
Administrare
Cum ajung banii la IMM-uri?
Ministerul Economiei si Comertului. Aloca bani din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin programul de Competitivitate.
Solicitantul trebuie sa fie o intreprindere mare sau un IMM.
Proiectele vor fi selectate prin cinci organisme intermediare: ANIMMC, Departamentul Cercetare, din cadrul Ministerului Educatiei, Ministerul Comunicatiilor, Departamentul Energie, din cadrul MEC, si Autoritatea Nationala de Turism.
Programul ofera finantare pana la limita de 50% din totalul investitiilor eligibile. In cazul intreprinderilor noi, este nevoie de o garantie emisa de o institutie financiara. In cazul firmelor vechi, solicitantul trebuie sa aiba minimum doi ani de activitate economica profitabila.
O alta componenta a programului este alocarea unei sume de aproximativ 100 de milioane de euro pentru facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor, prin oferirea de garantii, microcredite.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile