Porcusorul meu din banca
Data publicarii: 13-02-2007 | Finante-BanciMi-a spus ca acest cont functioneaza exact ca o "pusculita" si ca i se spune "porcusorul". Adica poti depune sau lua oricand bani din aceasta pusculita, fara a pierde dobanda. In cazul unui depozit clasic, nu poti face depuneri suplimentare iar daca retragi bani inainte de scadenta, pierzi dobanda.
M-am hotarat sa merg la o sucursala Bancpost, unde am stat de vorba cu un consilier bancar care mi-a oferit mai multe detalii despre porcusor.
Ce este un cont de economii?
Am aflat ca "porcusorul-pusculita" este un cont de economii in lei sau valuta pe care-l poti deschide cu o suma minima de 1000 RON pentru contul in lei sau 500 EURO/USD pentru cel in valuta.
Mi s-a spus ca este vorba de "cel mai viu cont de economii". De ce? Pentru ca pot depune bani in acest cont cand vreau si de cate ori vreau si nu conteaza suma pe care o depun.
Consilierul bancar mi-a spus ca pot depune o suma oricat de mica. De exemplu, daca m-am hotarat ca azi sa renunt la tigari si vreau ca banii pe care de obicei ii dadeam pe tigari sa fac ceva mai util cu ei pot merge la o unitate Bancpost si ii pot depun in contul meu de economii.
O alta calitate a acestui cont e ca pot retrage bani din contul meu oricand doresc sau am nevoie de ei. Si nu conteaza cati bani retrag pentru ca nu este necesara pastrarea unei sume minime in cont.
Nu platesc nici un comision
Reprezentantul bancii mi-a mai spus ca un alt avantaj al acestui cont este faptul ca nu va trebui sa platesc nici un comision: nici pentru depunere, nici de administrare, nici pentru retragerea banilor. Nimic? Pai si atunci banca ce castiga? l-am intrebat eu. Castigam si noi, de pe urma banilor depusi de dumneavoastra, mi-a raspus el, fara sa-mi dea prea multe amanunte.
La contul de economii nu platesc impozit
Mi s-a parut ca dobanda la contul de economii (3,5% sau 5,5%, in functie de valoarea sumelor) este totusi mica spre deosebire un depozit clasic care are dobanda de 8%. I-am spus asta consilierului Bancpost si el mi-a raspus ca, intr-adevar, acest cont are o dobanda mai mica, dar ca trebuie sa tin cont de faptul ca nu platesc niciun impozit sau alta taxa, cum se procedeaza in cazul unui depozit clasic. Astfel incat castigul va fi aproape la fel de mare ca in cazul depozitului clasic, cu dobanda mai mare.
Pentru a-mi demonstra acest lucru, el mi-a facut un calcul din care a rezultat ca diferenta de castig la dobanda dintre contul de economii si un depozit cu dobanda de 8% era foarte mica.
In plus, depozitul claisic nu are flexibilitatea pe care o are contul de economii: adica nu voi putea depune sau retrage bani oricand doresc.
Cum se calculeaza dobanda?
Dobanda se calculeaza zilnic, la soldul contului de economii, iar la sfarsitul fiecarei luni se capitalizeaza. Asta inseamna ca dobanda primita de la banca se aduna la banii depusi in depozit. In acest fel, valoarea depozitului creste iar dobanda va creste si ea, pentru ca se va calcula la o suma mai mare a depozitului.
Asadar, cu cat soldul contului este mai mare, cu atat dobanda va fi mai mare.
Care este dobanda?
Dobanda platita de banca este diferita, in functie de suma de bani existenta in cont. Pentru sume intre 1000-6000 RON dobanda este de 3,5% iar pentru sume de peste 6000 RON dobanda este de 5,5%.
Pentru contul in EURO, pentru sume de 500 pana la 2000 de EURO dobanda este de 1,25% iar pentru sume peste 2000 dobanda este de 2%.
Pentru contul in USD, la sume cuprinse intre 500-2000 dobanda este de 1,5% iar pentru sume peste 2000 dobanda este de 3%.
Integral in Ghiseul Bancar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman