Cum plantezi, crești și îngrijești liliacul

Data publicarii: 26-10-2020 | Mediu
Florile de liliac au fost mereu o muză pentru mulți artiști, care au înfățișat frumusețea lor în picturi celebre, ca cele ale lui Claude Monet sau Van Gogh.

Gospodarii vor planta întotdeauna liliacul în toamnă, iar primăvara se vor bucura cu brațele pline de flori parfumate. Ți-am pregătit un mic ghid despre plantarea, creșterea și îngrijirea plantelor.



PLANTAREA LILIACULUI – SOL, APĂ, LUMINĂ
Răsadurile de liliac pot fi plantate atât primăvara (înaine de a înmuguri), cât și toamna (după ce cad frunzele). Atenție! Dacă este plantat primăvara, în primul an se dezvoltă mai greu și va înflori abia în al doilea an.

Liliacul are nevoie de un sol foarte bine drenat. Înainte de plantare răsadul de liliac trebuie pus într-o găleată cu apă și se lasă timp de 1 oră. Între timp se sapă groapa, care trebuie să fie mai lată decât adâncă.

După așezare, groapa se umple până la jumătate cu pământ, se udă puțin și se adaugă restul de pământ, până la baza plantei. După plantare și în prima săptămână, răsadul de liliac trebuie udat cu o cantitate mare de apă, iar ulterior se va uda doar o dată pe săptămână, când pământul se usucă sau frunzele sunt întoarse spre interior. Apa nu trebuie niciodată să băltească la suprafață.

Pentru o dezvoltare armonioasă și o viață îndelungată, răsadurile de liliac trebuie plantate în locuri însorite, având nevoie de prezența soarelui pentru cel puțin șase ore pe zi.

TĂIEREA LILIACULUI
După asigurarea condițiilor necesare, următorul aspect esențial de îngrijire și creștere a răsadurilor de liliac este tăierea crenguțelor. Dacă îți dorești ca arbustul de liliac să fie plin cu ciorchine bogate de flori, trebuie să acorzi importanță tăierii de primăvară și toamnă.

În primii doi ani, tăierea nu este necesară, pentru că arbustul de liliac este în perioada de creștere. În momentul în care ajunge la înălțimea de 2 metri, o treime din crenguțe trebuie tăiate.

Începe cu ramurile foarte subțiri sau deteriorate și continuă ce cele care au un diametru mai mare. Procesul trebuie să aibă loc de preferat toamna, după ofilirea florilor, chiar înainte de a începe producția mugurilor pentru următorul sezon.

În ceea ce privește florile, cele ofilite sau uscate trebuie tăiate în permanență, pentru a nu se răspândi. Florile de liliac ajung la maturitate atunci când emană un miros foarte puternic. Acesta este și momentul ideal pentru ca ele să fie culese. Pentru tăiere se recomandă folosirea unei foarfeci de grădină.



BOLILE ȘI DĂUNĂTORII LILIACULUI
Seceta nu reprezintă o amenințare pentru răsadurile de liliac, dar există câteva boli specifice și anumiți dăunători, care pot afecta planta:

• mucegai oidium;
• bacterioza liliacului;
• fluturele liliacului și larvele lui;
• făinarea;
• putregaiul cenușiu.

Acestea pot fi combătute prin stropirea cu substanțe indicate de magazinele fito-sanitare, dar și prin eliminarea tuturor frunzelor sau crenguțelor afectate, pentru a evita răspândirea.

În magazinul online GrădinaMax, vei găsi o varietate interesantă de răsaduri de liliac. Cumpără acum și transformă-ți grădina într-un loc de vis.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: