Analiza Deloitte: 2020, an dificil pentru piata de fuziuni si achizitii

Data publicarii: 08-04-2020 | Economie
Potrivit specialiștilor de la Deloitte România, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 19 tranzacții pe piața de fuziuni și achiziții locală, cu 4 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Estimările plasează aceste tranzacții la o sumă cuprinsă între 600 și 750 milioane de euro în acest prim trimestru, cu mult peste cele maxim 300 milioane euro vehiculate în T1 2019. Din totalul acestor tranzacții, pe de altă parte, doar patru au fost anunțate în luna martie, lună care coincide și cu drecretarea stării de urgență pe tot teritoriul țării, situație care a impus și o serie de restricții în contextul pandemiei cauzate de virusul Covid-19. Aceste patru tranzacții sunt cele ale căror valori au fost comunicate, existând totodată o tendințăa jucătorilor de pe această piață de a nu anunța valorile,una care devine din ce în ce mai accentuată.

„Din păcate, traversăm o perioadă fără precedent, guvernată de incertitudini pe toate planurile, iar așteptările noastre pentru sectorul de M&A nu pot fi decât în zona negativă. Totul va depinde de când și cum se va trage linia”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Perspectivele pe întregul an nu sunt însă la fel de pozitive precum creșterea semnalată până la declanșarea stării de urgență, ba chiar dimpotrivă. Cât privește tranacțiile importante din aceste prime trei luni, semnalăm preluarea de către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din acțiunile celui mai important proprietar de clădiri de birouri de la noi și din Polonia, Globalworth. Trebuie să amintim de asemenea transferul a peste 40 de zăcăminte ofshore de țiței și gaze realizat de către Petrom OMV către Dacia Petroleum ori, preluarea de către The Brink Company a operațiunilor cu numerar ale companiei G4S din Marea Britanie, preluare care a inlcus 14 piețe, inclusiv România.

Anul trecut, piața de achiziții și fuziuni a a avut o valoare de 337 milioane de euro în România dacă e să ne luăm după cifrele comunicate respectiv, o valoare de aproape 750 milioane euro dacă luăm în calcul estimările care cuprind și fuziunile și achiziții cu valori nedeclarate. Numărul total de tranzacții a fost de 19 dintre care doar patru cu valoare comunicată.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: