Piata asigurarilor din Romania se imbogateste cu cinci noi companii straine
Data publicarii: 12-02-2007 | AfaceriPine Indemnity Limited, inregistrata in Dublin, si-a transferat informatii de contabilitate in Bermude, pentru a consolida aceste informatii, potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei irlandeze Data Protection Commissioner. Pine Indemnity va putea desfasura in Romania asigurari de raspundere civila generala.
British Marine Luxemburg SA este divizia din Luxemburg a companiei britanice de asigurari maritime British Marine. Societatea britanica ofera asigurari pentru corpul navei, instalatiile mecanice, intarzieri si marfa transportata. Compania de asigurari a incheiat anul fiscal 2005-2006 pe 20 februarie 2006, cu un volum al primelor de 135,3 milioane dolari, cu 11,6% mai mare fata de perioada anterioara. British Marine activeaza in acest domeniu de peste 120 de ani si a devenit in 2005 parte a grupului QBE. British Marine Luxemburg ar putea oferi pe piata romaneasca asigurari de mijloace de transport feroviar, de bunuri in tranzit, de incendiu si alte calamitati naturale, de raspundere civila pentru mijloace de transport maritim, lacustru si fluvial, de raspundere civila generala, de pierderi financiare si de protectie juridica.
Grupul australian de asigurari QBE a purtat, in toamna anului 2000, negocieri pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de asigurari Ardaf, insa nu a reusit sa devina actionar al Ardaf. Compania australiana a spus, atunci, ca in momentul in care va lua decizia de intrare pe piata romaneasca, Ardaf va fi prima sa optiune. Recent, divizia europeana a grupului australian, QBE Insurance (Europe) Ltd, cu sediul la Londra, a notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, oficialii companiei declarand ca studiaza posibilitatea de a prelua o companie locala.
Aviva Insurance Limited vine in Romania sa ofere asigurari generale dupa ce se mai prezinta pe piata romaneasca cu Aviva Asigurari de Viata. Aviva poate sa vanda servicii de asigurari generale de la asigurare de accidente si de sanatate, pana la asigurare a mijloacelor de transport si de raspundere civila auto. Prin noua divizie, compania britanica va mai distribui si produse de asigurare civila generala, de credite, de pierderi financiare, de protectie juridica, de asistenta turistica si de garantii. Aviva este cea mai mare societate de asigurari din Marea Britanie si a cincea din lume.
Through Transport Mutual Insurance Association (EurAsia) Limited, companie ce desfasoara activitati in numele TT Club, este o societate reglementata de arbitrul din Marea Britanie. TT Club este o companiei ce ofera servicii de asigurare si gestionare a riscurilor companiilor din industria transporturilor si a logisticii. Compania a crescut de la un volum net al primelor de 14,5 milioane dolari in 1980 la aproape 180 milioane in 2005, potrivit ultimelor date financiare ale societatii de asigurari. Societatea din TT Club va putea oferi pe piata romaneasca toate clasele de servicii de asigurari generale, in afara de cele pentru persoanele aflate in dificultate.
Fondata in 1979, Tokio Marine and Fire Insurance Company Limited este una din cele mai mari si mai vechi companii de asigurare a proprietatii si a transportului maritim din Japonia. Tokio Marine Europe Insurance Limited, divizia britanica a asiguratorului nipon, a incheiat anul 2005 cu un volum al primelor brute subscrise de 173,4 milioane lire sterline, cu 7,4 milioane lire sterline mai mult fata de 2004. Conform notificarii transmise CSA, asiguratorul Tokio Marine Europe Insurance Limited va putea oferi toate produsele de asigurari generale.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precizeaza institutia.
"In vederea informarii publicului si protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate", avertizeaza institutia.
De la 1 ianuarie 2007, un numar de 42 de asiguratori din strainatate au notificat CSA cu privire la intentia lor de a desfasura activitate de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, direct din tara in care sunt inregistrati. O singura companie straina, Coface Austria Kreditversicherung AG, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.
Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit raportarilor societatilor de asigurari la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei. Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, potrivit datelor CSA.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman