E-urile alimentare, cauza majora a mortalitatii
Data publicarii: 11-02-2007 | LifestyleAditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa.
Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera E, urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.
Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Consumate in exces, E102 si E124 au consecinte dramatice asupra sanatatii omului, provocand tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine.
Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, in sarea de lamaie, guma de mestecat, bauturi racoritoare. Consecintele consumarii alimentelor care contin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Exista insa si aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sanatatii omului. Ba chiar, in anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, in general, din plante, prin procese care nu modifica proprietatile substantelor.
Conform unui sondaj, 76% dintre consumatori au auzit despre E-urile din alimente. Cel mai putin informate sunt persoanele de peste 56 de ani, iar cei mai informati sunt cei cu studii superioare. 37% dintre cei chestionati considera ca doar unele E-uri sunt nesanatoase, 34% cred ca toate sunt nesanatoase pentru organism, iar 29% nu au stiut sau nu au raspuns. Conform aceluiasi sondaj, doar 28% dintre romani spun ca verifica etichetele alimentelor atunci cand merg la cumparaturi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani