E-urile alimentare, cauza majora a mortalitatii
Data publicarii: 11-02-2007 | Lifestyle
Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora, sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Aceste substante nu sunt ingrediente, se folosesc in cantitati foarte mici si au valori nutritive foarte reduse. In schimb, dau un gust placut si o culoare frumoasa.
Pentru inlesnirea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, aceasta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera E, urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.
Institutul de cercetari alimentare a facut si o clasificare a E-urilor. Prima categorie este cea a E-urilor suspecte si periculoase. Nu sunt multe, dar se gasesc in produse de larg consum. Consumate in exces, E102 si E124 au consecinte dramatice asupra sanatatii omului, provocand tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Cele mai raspandite E-uri, conform Institutului de Cercetari Alimentare, sunt cele din categoria E-urilor toxice. Acestea pot fi gasite, de regula, in produsele alimentare cele mai ieftine. Se gasesc in carnea de hamburgeri, in cartofii deshidratati, in fructele confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin, supe concentrate, margarina, guma de mestecat. Aceste substante produc boli intestinale, alergii, maresc nivelul colesterolului si suprima din organism mai multe vitamine.
Cele mai periculoase E-uri sunt cele considerate a fi vinovate de producerea cancerului. Acestea se gasesc de obicei in dulciuri, in sarea de lamaie, guma de mestecat, bauturi racoritoare. Consecintele consumarii alimentelor care contin aditivi pot fi deosebit de periculoase. Exista insa si aditivi alimentari care nu au nici un efect negativ asupra sanatatii omului. Ba chiar, in anumite cazuri, au un efect benefic. Aceste E-uri sunt extrase, in general, din plante, prin procese care nu modifica proprietatile substantelor.
Conform unui sondaj, 76% dintre consumatori au auzit despre E-urile din alimente. Cel mai putin informate sunt persoanele de peste 56 de ani, iar cei mai informati sunt cei cu studii superioare. 37% dintre cei chestionati considera ca doar unele E-uri sunt nesanatoase, 34% cred ca toate sunt nesanatoase pentru organism, iar 29% nu au stiut sau nu au raspuns. Conform aceluiasi sondaj, doar 28% dintre romani spun ca verifica etichetele alimentelor atunci cand merg la cumparaturi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile