Taubman: Companiile americane s-au angajat sa transforme Romania intr-o tara moderna
Data publicarii: 10-02-2007 | Economie
Romania si SUA au adaptat acordul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor ca urmare a aderarii Romaniei la UE, masura finalizata vineri prin schimbarea instrumentelor de ratificare in vederea intrarii in vigoare a Protocolului aditional.
Tratatul initial intre guvernele roman si american a fost semnat la Bruxelles, in 22 martie 2003, iar Protocolul aditional a fost negociat in stransa colaborare cu executivul comunitar.
Ambasadorul american Nicholas Taubman a subliniat ca Tratatul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor si Protocolul aditional "ofera protectie importanta investitorilor din ambele state si demonstreaza angajamentul celor doua parti de a crea un mediu de afaceri stabil si previzibil in Romania".
La randul sau, ministrul demisionar de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a subliniat semnificatia politica si juridica a documentului, care a necesitat o serie de amendamente aduse Acordului privind investitiile, pentru a fi in conformitate cu aquis-ul UE. Cele mai semnificative dintre ele se refera la clauzele de acordare a tratamentului preferential - asa numita clauza a natiunii celei mai favorizate - si la posibilitatea impunerii unor criterii de performanta in cadrul activitatii investitionale.
Ambasadorul american a subliniat cu aceasta ocazie ca, in opinia sa, Romania a facut progrese considerabile si in combaterea coruptiei - fenomen criticat de predecesorii sai -, ca urmare a cerintelor impuse de integrarea in UE. Totusi, a spus reprezentantul Statelor Unite, "mai sunt multe de facut". Tocmai de aceea, indemnul lui este unul clar: "Nu reveniti la situatia dinainte, continuati pe calea cea buna".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile