Taubman: Companiile americane s-au angajat sa transforme Romania intr-o tara moderna
Data publicarii: 10-02-2007 | EconomieRomania si SUA au adaptat acordul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor ca urmare a aderarii Romaniei la UE, masura finalizata vineri prin schimbarea instrumentelor de ratificare in vederea intrarii in vigoare a Protocolului aditional.
Tratatul initial intre guvernele roman si american a fost semnat la Bruxelles, in 22 martie 2003, iar Protocolul aditional a fost negociat in stransa colaborare cu executivul comunitar.
Ambasadorul american Nicholas Taubman a subliniat ca Tratatul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor si Protocolul aditional "ofera protectie importanta investitorilor din ambele state si demonstreaza angajamentul celor doua parti de a crea un mediu de afaceri stabil si previzibil in Romania".
La randul sau, ministrul demisionar de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a subliniat semnificatia politica si juridica a documentului, care a necesitat o serie de amendamente aduse Acordului privind investitiile, pentru a fi in conformitate cu aquis-ul UE. Cele mai semnificative dintre ele se refera la clauzele de acordare a tratamentului preferential - asa numita clauza a natiunii celei mai favorizate - si la posibilitatea impunerii unor criterii de performanta in cadrul activitatii investitionale.
Ambasadorul american a subliniat cu aceasta ocazie ca, in opinia sa, Romania a facut progrese considerabile si in combaterea coruptiei - fenomen criticat de predecesorii sai -, ca urmare a cerintelor impuse de integrarea in UE. Totusi, a spus reprezentantul Statelor Unite, "mai sunt multe de facut". Tocmai de aceea, indemnul lui este unul clar: "Nu reveniti la situatia dinainte, continuati pe calea cea buna".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani