Doua banci tintesc primul loc pe piata creditelor ipotecare
Data publicarii: 08-02-2007 | Finante-BanciAsa cum cei mai multi bancheri prevedeau, creditele ipotecare vor deveni motorul activitatii de finantare a populatiei. Lupta a inceput inca de anul trecut, cand mai multe institutii de credit au venit cu diverse produse ce ofereau dobanzi reduse. Insa doua banci comerciale, care chiar daca nu apar in top 10, au iesit in evidenta prin dinamica inregistrata pe parcursul anului trecut, mai ales ca urmare a creditelor ipotecare. Astfel, activele OTP Bank s-au majorat, in 2006 comparativ cu 2005, de aproape 3,7 ori, iar cele ale Volksbank Romania au sporit de circa 2,6 ori. Mai mult, bancherii celor doua institutii de credit spun ca se vor lupta pentru a ocupa primul loc pe piata finantarilor pentru locuinte.
Laszlo Diosi, director general adjunct in cadrul diviziei retail OTP Bank, a explicat pentru Adevarul ca motorul cresterii activelor bancii a fost reprezentat de creditele ipotecare acordate in franci elvetieni. "Insa am avut, in ultimele doua luni ale anului trecut, si o campanie pentru imprumuturi ipotecare in lei, ce a avut succes, astfel incat portofoliul de credite al bancii este unul echilibrat", precizeaza Laszlo Diosi.
Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, precizeaza faptul ca dezvoltarea bancii a avut la baza atat activitatea de retail, cat si cea de corporate, segment spre care si-a indreptat atentia incepand cu jumatatea anului trecut. "Dar principala noastra strategie vizeaza creditele ipotecare", adauga Gerald Schreiner.
Credite ipotecare, in euro si franci elvetieni
In momentul de fata, portofoliul de credite al Volksbank este structurat in circa 80% finantari in euro, iar 20% in lei. Schreiner precizeaza ca banca ofera totusi si imprumuturi in franci elvetieni. "Chiar daca nu sfatuim clientii sa se imprumute in aceasta moneda, am adoptat francul elvetian pentru a nu ii pierde pe cei care vor astfel de finantari", explica Schreiner.
Pe de alta parte, Diosi sustine faptul ca populatia a inteles mecanismul de functionare al creditelor in franci elvetieni. "Pe termen scurt, clientii au preferat creditele in lei. Dar pe termen lung au ales euro sau franci elvetieni. Asta pentru ca oamenii cred in economia nationala si in planul de convergenta al tarii", explica directorul OTP Bank. Francul elvetian este considerat ca fiind una dintre cele mai stabile monede la nivel international.
Abordari diferite pentru reducerea avansului
In schimb, finantarile in yeni japonezi, chiar daca moneda a fost stabila in ultimii ani, iar dobanda de politica monetara a bancii centrale japoneze este de numai 0,25%, ar putea fi foarte riscante. "Creditele in yeni japonezi sunt ca un joc de noroc. Vrei sa fii un speculator si sa risti propria locuinta ca sa castigi, in momentul de fata, o dobanda mai mica cu 1-2 puncte procentuale, dar sa iti asumi o eventuala depreciere a yenului cu 5% in numai cateva zile?", subliniaza Gerald Schreiner.
Intentia oficialilor Bancii Nationale de a renunta la restrictia privind impunerea unui avans de 25% pentru creditele ipotecare conduce la abordari diferite. Laszlo Diosi precizeaza ca banca inca analizeaza daca sa reduca sau nu avansul necesar finantarilor pentru locuinte. Unul dintre motive este ritmul ridicat de crestere al preturilor din sectorul imobiliar. "Pana acum am extins perioada de creditare la 35 de ani. Acesta este un risc pe care ni-l asumam, cel de-al doilea, pe care inca il analizam, fiind reducerea avansului", explica directorul OTP Bank.
In statele in care piata creditelor ipotecare este dezvoltata, populatia constientizeaza faptul ca trebuie sa plateasca o perioada foarte lunga de timp pentru locuinta pe care o cumpara. "Am decis sa majoram perioada de creditare astfel incat clientii sa isi permita si un credit ipotecar, dar si sa poata duce un trai decent sau sa poata cumpara alte bunuri, cum ar fi sa mobileze locuinta", adauga Diosi. In schimb, presedintele Volksbank precizeaza ca, in momentul in care va intra in vigoare norma BNR care elimina restrictia unui avans de 25%, banca va oferi doua tipuri de produse. Un credit va fi cu avans minim, dar cu un nivel mai ridicat al dobanzii (asta pentru ca reducerea avansului implica riscuri mai mari pentru banca), iar celalalt va fi cu nivelul normal al avansului, dar cu o dobanda mai mica. "Dar este inca prea devreme sa spun care este strategia noastra si ce reprezinta acest nivel minim, pentru ca bancile competitoare ar putea proceda la fel", spune Schreiner.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman