Masinile ''ecoprietenoase'', mai scumpe cu 4000 Euro
Data publicarii: 08-02-2007 | Auto
Lobbyul inversunat al constructorilor si interventia politica a cancelarului german Angela Merkel si chiar a comisarului (german, de altfel) pentru Industrie, G. Verheugen, au atarnat destul de greu in formularea controversatului text.Comisarul pentru Mediu, Stravros Dimas, a fost de acord ca marile companii de automobile sa reduca, pana in 2012, cu 18% cantitatea de dioxid de carbon emisa pe kilometru de fiecare masina. Procentul avansat initial fusese de 25%, respectiv, de la 163 de grame de dioxid de carbon emise de un automobil pe kilometru, cat este in prezent, pana la 120 de grame.
Printr-o viitoare directiva, constructorii de automobile vor fi nevoiti sa aduca acest nivel pana la 130 de grame/km si sa foloseasca tehnologie mult mai performanta in procesul de productie. Restul procentelor pana la 25% urmeaza sa intre in sarcina autoritatilor europene - prin utilizare pe scara mai larga a biocombustibililor, a cauciucurilor mai bune, standarde minime pentru aparatele de aer conditionat. Cu toate concesiile Comisiei insa, pe constructorii europeni de automobile ii asteapta zile grele. Din pacate, si pe cumparatorii europeni care vor fi obligati in ultima instanta sa sprijine din propriul buzunar initiativele Comisiei.
Pentru ca obligatiile impuse constructorilor de masini se vor traduce printr-o explozie a pretului la automobile, au aratat mai multe studii citate de BBC. Si nu este vorba doar despre automobilele de lux, ci despre toate tipurile de automobile, fie ele de provenienta germana, suedeza ori britanica. Destul de curand, o masina noua europeana va costa cu aproximativ 2.500 de euro mai mult.
Constructorii europeni de automobile sustin insa ca nu exista justificare pentru aceste masuri, deoarece pana in prezent consumatorii nu au aratat interes fata de masinile cu motoare mai mici sau care sa emita mai putine noxe. Iar masinile consuma mai mult si emit mai multe noxe si pentru ca sunt mai grele - din cauza normelor de siguranta (barele de protectie laterale, airbagurile etc.).
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile