Cardurile de credit in lei ard buzunarele romanilor
Data publicarii: 08-02-2007 | Finante-BanciCardurile de credit au fost o gaselnita buna pentru institutiile financiare. Au gasit un instrument care nu necesita atata bataie de cap pentru clientii care isi doresc sa obtina banii de care au nevoie in timp relativ scurt, chiar daca rapiditatea si facilitatea de a manevra banii costa mai mult decat in cazul unui credit pentru nevoi personale. Pe langa toate comisioanele care trebuie achitate, dobanzile sunt si ele foarte mari.
Bancile au intuit bine segmentul in care se poate dezvolta cel mai bine acest produs. Angajatorii sunt cei mai buni promotori ai produsului dezvoltat de institutii. Astfel, un protocol incheiat cu o banca de catre institutia unde lucrati ar putea fi in avantajul celor care isi doresc un plafon disponibil mai mare. Ofertele de sezon nu lipsesc.
Asadar, Raiffeisen Bank are in acest moment oferta speciala: daca aplicati pentru cardul de cumparaturi, asa cum mai este el cunoscut, in perioada 8 ianuarie-31 martie si efectuati cel putin o tranzactie la comercianti pana la 30 aprilie, sunteti scutiti de taxa de emitere, taxa de administrare in primul an, 0% dobanda pana la 56 de zile, pe viata. Cardul de credit Raiffeisen Bank Standard ofera o linie de credit de pana la 20.000 de lei. Dobanda, insa, este de 28% pe an. Dar nu este singurul caz.
Cea mai lunga perioada de gratie vine de la CEC, 59 de zile. Cu perioada de gratie de 56 de zile sunt produsele oferite de Raiffeisen Bank, cardurile de credit - Raiffeisen Mastercard Standard si Gold. Sunt si banci care nu au nici macar o zi perioada de gratie.
DAE, avantajoase
CEC, Emporiki, Alpha Bank, Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana au cele mai avantajoase oferte din punct de vedere al DAE, adica dobanda anuala efectiva platita pentru cumparaturi. In exemplele date mai sus, calculul a fost realizat de Finzoom, calculatorul online pentru credite. In acest caz, DAE este calculata pentru un credit de 2.000 de lei. Astfel, cea mai mica dobanda este cea de la CEC, cu o valoare procentuala de 18,60, prin creditul Mastercard, in lei. Locul doi este ocupat de cardul de credit de la Emporiki, prin cardul Mastercard Standard, cu DAE pentru cumparaturi, la o valoare de 21,27.
Banca Comerciala Romana, prin Eurocard - Mastercard, DAE pentru cumparaturi este calculata la o valoare procentuala de 23,44%, iar BRD Group Societe Generale ofera cardul de credit BRD Visa Classic, iar DAE in cazul acestui produs este de 27,92%.
Mai trebuie stiut faptul ca taxa de emitere si taxa de analiza si aprobare card se platesc odata, la inceput. Taxa de administrare card si cont se platesc anual. Dobanda se calculeaza zilnic, la 360 sau 365 de zile (in functie de fiecare banca), luand in considerare perioada de gratie, atat pentru plati la comercianti, cat si pentru retrageri numerar.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări