6 reguli de aur pentru managementul intalnirilor
Data publicarii: 07-02-2007 | Afaceri
Regula de aur #1: Condu intalnirile asa cum ti-ai dori sa fie conduse intalnirile la care participi.
Aceasta este Regula de aur de baza a Managementului Intalnirilor. Pentru a conduce o intalnire eficienta sau doar pentru a participa la ea, trebuie sa fii o persoana respectata si luata in considerare de catre ceilalti. Toate celelalte reguli ale managementului intalnirilor decurg din aceasta.
Regula de aur #2: Fii bine pregatit si asigura-te ca toti participantii sunt la fel.
Distribuie agenda intalnirii cu o zi inainte si asigura-te ca toti participantii au acces la materiale necesare intalnirii. Participantii, bineinteles, trebuie sa revizuiasca agenda si materialele puse la dispozitie si sa se prezinte pregatiti la intalnire.
Daca organizatorul nu a furnizat informatii despre scopul intalniri, participantii ar trebui sa se intereseze, pentru a nu ajunge la intalnire fara a sti de ce se afla acolo si ce se presupune ca se va realiza.
Daca nu poate fi intocmita o agenda a intalnirii, organizatorul ar trebui sa se intrebe daca mai are rost ca aceasta sa aiba loc.
Regula de aur #3: Nu te abate de la programul intalnirii.
Incepe intalnirea la timp si incheie-o chiar un pic mai devreme. Acest lucru cere o anumita disciplina a organizatorului si a participantilor. Intarziind, dai dovada de lipsa de consideratie pentru cei care au ajuns la timp. Daca toti participantii stiu ca organizatorul va incepe intalnirea la ora fixata, mai mult ca sigur se vor stradui sa fie punctuali.
Sa inchei intalnirea la timp este, de asemenea, important. Nu depasi durata cu care toti participantii au fost de acord, chiar daca pentru indeplinirea obiectivelor intalnirii mai sunt necesare doar inca 20 de minute, de exemplu. Ar fi o pierdere de timp pentru toti participantii daca intalnirea ar dura mai mult decat este necesar.
Ora la care programezi intalnirea este extrem de importanta. Programarea unei intalniri obisnuite la o ora nepotrivita (la sfarsitul programului de lucru) poate avea un impact negativ asupra moralului participantilor. Urgentele sunt o realitate a tuturor organizatiilor si pot necesita intalniri la ore nepotrivite, dar intalnirile obisnuite trebuie programate la o ora convenabila tuturor participantilor.
Regula de aur #4: Nu te abate de la subiect.
In majoritatea grupurilor exista cel putin o persoana care tinde sa devieze de la subiectul discutiei sau se apuca sa povesteasca diverse intamplari. Indiferent daca o astfel de persoana este chiar organizatorul sau unul din participanti, toti ceilalti au responsabilitatea sa ghideze usor intalnirea inapoi la subiectele agendei. Povestitul unor intamplari poate fi utilizat insa, in mod deliberat, pentru a explica sau exemplifica anumite aspecte. De regula, cineva totusi trebuie sa ghideze discutia catre subiectele agendei daca acest lucru devine in mod evident necesar.
Regula de aur #5: Nu tine intalniri care nu sunt absolut necesare.
Planifica atent cat de des trebuie intr-adevar tinute intalnirile obisnuite. De exemplu, daca organizezi intalniri zilnice cu echipa, cat de productive sunt ele ? Nu ar putea fi tinute mai rar ? Sau poate ar putea sa se tina pentru cateva minute, discutand in picioare undeva ? Intalnirile cu echipa sunt intr-adevar foarte importante pentru mentinerea unei comunicari bune in firma, dar trebuie gasit echilibrul intre comunicarea buna si utilizarea eficienta a timpului.
Integral in Wall-Street
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile