Moody's a revizuit in crestere ratingurile Alpha Bank Romania
Data publicarii: 07-03-2019 | Economie
Moody's Investors Service a revizuit in crestere ratingurile pentru depozitele pe termen lung in valuta si moneda locala ale Alpha Bank Romania (ABR), de la ''Ba3'' la ''Ba2'', precum si calificativul pentru soliditate financiara (BCA) de la ''b2'' la ''b1'', se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingurile pe termen scurt pentru depozitele Alpha Bank Romania au fost confirmate la "Not Prime'',
Perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung a fost modificata de la pozitiva la stabila.
Decizia vine dupa revizuirea in crestere a ratingurilor bancii mama din Grecia, Alpha Bank AE. Vineri, Moody's a imbunatatit, cu doua trepte, ratingul de tara al Greciei de la "B3" la "B1".
In opinia Moody's, revizuirea in crestere a calificativului pentru soliditate financiara al Alpha Bank Romania tine cont de intarirea profilului de creditare al bancii mama si de corelarea semnificativa intre subsidiare si bancile-mama mai slabe, in principal din cauza riscurilor de finantare.
In acest an, profitabilitatea Alpha Bank Romania va fi sub presiune, din cauza noii taxe pe banci, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2019, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara..
Dupa ce in 2017 banca a raportat un profit net de 215 milioane de lei (47 milioane de euro), ceea ce a avut ca rezultat un randament al activelor de 1,4%, Moody's se asteapta ca profitabilitatea bancii in 2018 sa fie mai scazuta decat in 2017.
Perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung a fost modificata de la pozitiva la stabila si este in linie cu perspectiva stabila atribuita ratingurilor bancii mama. Presupunand ca nu se vor modifica legaturile intre banca mama si subsidiara, si tinand cont de constrangerile provocate de profilul de creditare mai slab al bancii mama, Moody's apreciaza ca pot aparea presiuni pozitive asupra ratingurilor Alpha Bank Romania simultan cu actiuni pozitive de rating pentru banca mama, Alpha Bank AE.
Ratingurile pentru depozitele Alpha Bank Romania s-ar putea confrunta cu presiuni negative daca fundamentele financiare ale bancii se inrautatesc, din cauza calitatii slabe a activelor, reducerea rezervei financiare (buffer) si/sau cresterea dependentei de finantarea oferita de banca mama, sau ca rezultat al retrogradarii ratingurilor Alpha Bank AE, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii