Locuinta poate fi amenajata doar pe jumatate cu produse romanesti
Data publicarii: 05-02-2007 | Lifestyle
O cada ieftina autohtona, la acelasi pret cu una din Turcia
Pana la sfarsitul anilor '90, producatorii romani care dominau piata obiectelor si a armaturilor sanitare erau nume binecunoscute, precum Sanex din Cluj, Mondial din Lugoj, Cesarom si URBIS din Bucuresti. Insa preluarea unora de catre alte multinationale din domeniu, fragmentarea altora pe divizii de productie si perioada de tranzitie care a urmat pana la reasezarea afacerilor au lasat un loc liber pe piata ce a fost imediat ocupat de multe alte firme mai mici din domeniu - producatori mai vechi sau nou infiintati.
Exista acum o oferta foarte diversificata de lavoare - de bucatarie sau baie, de vase si rezervoare WC, dar mai ales de cazi de baie si cadite sau cabine de dus, mobilier de baie sau robineti - modele extrem de diverse, adresate fiecarui buzunar. Pe segmentul preturilor medii sau mici, produsele romanesti se bat de la egal la egal cu cele din import, dupa spusele jucatorilor din piata. In urma unei analize de piata, putem afirma ca acest sector este in crestere datorita numarului mare de producatori, ce ofera o gama variata de produse pentru toate buzunarele.
In general, publicul roman alege gama de obiecte sanitare din categoria medium, ceea ce inseamna ca este apreciata calitatea acestor produse (portelan, culoare, forma, functionalitate), dar exista si un segment format din cei cu venituri peste medie si mari, din partea caruia exigentele cresc in special la capitolul design.
In schimb, vanzatorii din angrouri spun ca, "indiferent de produsele pe care le promovam, pretul este pe primul loc. Majoritatea cumparatorilor prefera produsul ieftin, de calitate slaba, astfel incat renunta la verdele care s-ar asorta perfect cu gresia vernil si aleg o cada gri, care este mult mai ieftina".
Pretul minim pentru o cada romaneasca este acelasi ca pentru una turceasca de aceeasi calitate si porneste de la 90 RON. Dar o cada serioasa, din material acrilic, cu suport metalic si panou frontal, pentru care este acordata si o perioada de garantie de 5 ani, se gaseste de vanzare la 400 RON (cu TVA inclusa) la Tehnomodern SRL, un producator din Zalau. Un lavoar cu pret mediu poate costa si 300 RON, dar poate ajunge si la 2.000 RON daca bateria este aurita. Nu trebuie insa sa se piarda din vedere faptul ca aceste obiecte trebuie montate de un instalator, pretul pentru aceasta operatiune situandu-se in jurul a 100 RON pe bucata (in cazul cazilor, si mai mult).
Amenajarile moderne prevad, in schimb, dotarea baii cu jacuzzi. Daca nu se doreste cada cu hidromasaj, proprietarii pot sa opteze pentru cabina de dus. Pretul pentru o cabina de dus produsa la noi incepe de la 700-800 RON si poate ajunge la 5.250 RON, pret la care pot fi prevazute si cu radio.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile