Allianz: Accentuarea schimbarilor climatice va majora pretul asigurarilor
Data publicarii: 04-02-2007 | Finante-BanciRaportul IPCC, grup apartinand de Natiunile Unite si constituind cea mai avizata autoritate in problema incalzirii globale, compus din circa 2.500 de oameni de stiinta din 130 de tari, arata ca, in viitorul apropiat, accelerarea fenomenului de incalzire globala va avea ca rezultat caderea de precipitatii anormal de abundente, topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si oceanelor, precum si valuri de caldura si seceta.
"Pana acum, tarifele primelor de asigurare erau calculate pe baza analizei datelor din trecut, insa acum, in conditiile in care previziunile continute in raportul IPCC se vor dovedi corecte, vom fi nevoiti sa luam in calcul, la stabilirea pretului asigurarilor, si astfel de proiectii privind evolutiile climatice", a spus oficialul Allianz, citat de Reuters.
Intreaga industrie a asigurarilor, care plateste, anual, miliarde de dolari pentru acoperirea daunelor produse de catastrofe naturale si investeste, totdata, sume importante in elaborarea de studii climatice proprii, a salutat aparitia raportului IPCC, comenteaza Reuters. "Consideram ca acest raport va face ca, in sfarsit, problema incalzirii planetei sa devina capul de lista al agendei politice mondiale. Pentru asiguratori, concluziile raportului nu constituie o surpriza, intrucat propriile noastre studii in domeniu au relevat aceleasi pericole", a declarat seful departamentului de riscuri emergente al reasiguratorului Swiss Re, Ivo Menzinger.
Circa o treime din totalul sumelor platite de asiguratori, la nivel mondial, pentru acoperirea daunelor asigurate, reprezinta despagubiri rezultate din catastrofe naturale legate de fenomene meteorologice, iar reprezentantii industriei spera ca recentul raport al expertilor ONU va fi in masura sa ii determine pe politicieni sa ia masuri ferme pentru combaterea incalzirii globale.Industria mondiala a asigurarilor a platit in jur de 83 miliarde dolari pentru acoperirea daunelor produse de seria de uragane care au lovit Statele Unite in 2005, anul cel mai costitistor din istoria asigurarilor.
"Raportul IPPC reflecta ingrijorarea cu privire la viitorul planetei pe care traim. Ca asiguratori, nu putem ignora faptul ca frecventa catastrofelor naturale a crescut in ultimii ani. Afirmand cu tarie evidenta schimbarilor climatice prin care trece lumea si demontand o parte din teoriile avansate de vocile sceptice cu privire la incalzirea globala, raportul va constitui o piatra de hotar in dezvoltarea dezbaterii mondiale asupra acestui subiect", a declarat si seful departamentului de asigurari al Zurich Financial Services, Peter Buomberger.
Un studiu recent al Swiss Re arata ca frecventa si intensitatea furtunilor de zapada din Europa va creste, in viitor, datorita schimbarilor climei, ceea ce va determina o crestere cu 16% a daunelor asigurate, produse de acest fenomen meteorologic."Partea buna a lucrurilor este ca avem, inca, timp sa ne adaptam la aceste modificari ale climei. Standardele de siguranta in constructii pot si trebuie sa fie imbunatatite, iar masurile de reducere a emisiilor de gaze nocive ar putea limita dimensiunile fenomenului de incalzire globala", a spus seful diviziei de asigurari impotriva catastrofelor naturale de la Allianz, Olaf Novak.
In cursul lunii ianuarie, Europa a fost devastata de furtuna Kyrill, cel mai grav fenomen de acest tip din ultimii ani, care a produs, din Anglia pana in Polonia, pagube acoperite prin polite de asigurare estimate de companiile de profil la un total situat intre 2,5 si 8 miliarde euro. Kyrill a lovit cel mai rau Germania, insa au existat pierderi mari si in Marea Britanie, tarile din Benelux, Austria, Polonia, Republica Ceha si, intr-o masura mai mica, in Elvetia. Furtuna, care a afectat continentul european in 18 si 19 ianuarie, a provocat cel putin 45 de decese. Rafale de peste 200 kilometri pe ora s-au inregistrat in noaptea de 18 spre 19 ianuarie in Europa. In Germania, rafalele de vant au atins 202 kilometri pe ora in regiunea muntoasa a Bavariei.
Potrivit agentiei de rating Moody's, efectele furtunii Kyrill vor fi resimtite, in primul rand, de industria de reasigurari, caci, in timp ce povara cererilor de despagubiri va fi impartita de un numar relativ mare de companii de asigurari, numarul de reasiguratori care subscriu riscuri de catastrofa in Europa este mult mai mic, ceea ce va face ca respectivele companii sa se confrunte cu pierderi financiare. "Totusi, aceste pierderi nu vor afecta semnificativ solvabilitatea si ratingurile reasiguratorilor europeni, dat fiind forta financiara a acestora", apreciaza vicepresedintele Moody's, Dominic Simpson.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman