Evidenta salariatilor straini in Romania este obligatorie
Data publicarii: 01-02-2007Reprezentantul legal care nu colaboreaza cu inspectorii de munca si refuza sa puna la dispozitia acestora documentele necesare va fi amendat cu o suma cuprinsa intre 4.500 si 9.000 de lei.
In cazul in care o intreprindere dintr-un stat membru UE sau SEE cu salariati detasati pe teritoriul tarii noastre nu are un reprezentant legal in Romania, prevederile actului normativ o obliga pe aceasta sa desemneze, dintre salariati, o persoana de legatura cu inspectorii de munca.
De asemenea, noile prevederi legislative stipuleaza obligatia salariatului detasat de a face dovada existentei raportului de colaborare dintre el si intreprindere pe baza contractului incheiat numai in forma scrisa.
Totodata, autoritatile romane trebuie sa fie ia act de detasarea salariatilor cu cel putin cinci zile inainte ca acestia sa isi inceapa activitatea pe teritoriul Romaniei. Astfel, intreprinderile care detaseaza angajati trebuie sa transmita inspectoratelor teritoriale de munca o comunicare in acest sens. Comunicarea trebuie sa fie scrisa in limba romana.
Netransmiterea acestei comunicari este, de asemenea, considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 4.5000 si 9.000 de lei. Nu in ultimul rand, societatile care comunica date incomplete sau eronate vor fi amendate cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei.
Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor intra in atributiile inspectorilor de munca.
Hotararea Guvernului vizeaza reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei si se inscrie pe linia respectarii angajamentului Romaniei privind transpunerea in legislatia nationala a dispozitiilor comunitare referitoare la detasarea salariatilor in cadrul furnizarii de servicii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani