Retailul traditional asteapta inca sa fie detronat
Data publicarii: Astazi, 01-02-2007Acest trend este sustinut si de datele financiare oferite de GFK, din care rezulta ca cifra de afaceri cumulata a celor mai mari 20 de retele de magazine din Romania s-a majorat in 2005 cu 50% fata de anul precedent, ajungand la o valoare de peste 300 de miliarde de euro. Lucrurile par sa stea inca si mai bine pentru 2006: "Avand in vedere deschiderea a mai mult de 40 de noi unitati, mergand de la supermarketuri de cartier pana la hipermarketuri de peste 10.000 de metri patrati, se poate spune ca datele financiare de anul trecut vor pali puse fata in fata cu cele ce vor fi inregistrate la sfarsitul lui 2006".
Comertul modern, 50% din valoarea totala pe Bucuresti
Conform unei analize detaliate a structurii comertului in ultimii cinci ani, capitala tarii este, asa cum era de asteptat, cea mai vizibil afectata de acest trend, ponderea ocupata de retailul modern ajungand, in perioada ianuarie-septembrie 2006, la o valoare cumulata de mai bine de jumatate din total, mai exact 53% (supermarketuri, hipermarketuri si magazine de tip discount).
Aceasta evolutie a fost determinata nu neaparat de schimbarile intervenite pe sectorul de supermarketuri (cresterea acestuia a fost una sustinuta si destul de lenta, de 6 procente in 5 ani - de la 17% la la 23%), ci in special de avantul hipermarketurilor, acestea detinand o pondere de 28%, de la numai 3% in 2002. Toate acestea in timp ce magazinele de tip discount reprezinta un segment destul de nisat, cu o cota medie relativ stabila in perioada 2002-2006, de 2%.
Orientarea masiva catre formele moderne de retail s-a produs, dupa cum reiese din analiza GFK, in principal in detrimentul comertului in magazinele mici, acestea ajungand, de la un prim loc ocupat in 2002, cu o cota de 32%, la o pozitie secunda, cu 24%, anul trecut. Dezvoltarea puternica a acestui sector a "muscat" de asemenea o buna parte din cota detinuta de activitatea chioscurilor, o forma a comertului traditional care, daca in 2001 detinea o cota relativ importanta din piata, de 9%, in ultimul timp a scazut radical, la numai 1%.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business