Danescu (ARB): IFN-urile si bancile reprezinta 95% din finantarea Romaniei
Data publicarii: 16-11-2018 | Economie
Institutiile financiare nebancare (IFN) si bancile reprezinta 95% din finantarea Romaniei, iar economia ramane singurul instrument prin care putem sa ne dezvoltam si sa ramanem in tara, a declarat, joi, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, intr-o conferinta de specialitate.
"IFN-urile si bancile reprezinta 95% din finantarea Romaniei. Noi, bancile, am invatat mai intai ce se intampla, cum ar trebui sa facem si am invatat din propriile greseli. Noi avem programe de colaborare, comunicam foarte mult in ultima vreme si cred ca e important sa ne aratam respectul reciproc si sa nu traim fiecare in bula lui. De obicei, finantistii oarecum sunt obisnuiti sa-si vada numai de fisa de post ... Romania este una dintre putinele tari din Europa care are in Constitutie ca economia sa este o economie de piata libera si, totusi, avem legi in Parlament care spun sa limitam pretul industriei bancare si a IFN-urilor. Sunt legi care spun cum sa nu se mai poata recupera creditele, prin eliminarea titlurilor executorii sau cum sa nu mai poti sa-ti eliberezi portofoliul de neperformanta in momentul in care, in Europa, se spune sa eliminati toate barierele impotriva curatarii bilanturilor", a afirmat Danescu.
Directorul executiv al ARB a subliniat ca economia,desi are alocat doar 1% din atentia publica, ramane singurul instrument prin care Romania se poate dezvolta, iar cetatenii sa ramana in tara.
"Ce inseamna o tara in care sa spunem ca avem patru credite? Daca ai patru credite intr-o tara, ai patru cereri cu nevoi diferite. Cineva face o nunta, cineva isi ia o casa, cineva isi ia o masina, cineva face o inmormantare... Acestea sunt cereri. In momentul in care le adresam uitand de oamenii din aceste cereri, pregatiti-va pentru niste tensiuni sociale - si acesta este un mesaj catre politic. In Romania, economia nu are o voce, in general. Economia are, in general, alocat 1% din atentia publica, dar economia ramane singurul instrument prin care putem sa ne dezvoltam si sa ramanem in tara sau copiii nostri sa ramana in tara", a spus Florin Danescu.
Membrii industriilor de leasing si credit de consum din cadrul ALB Romania - Asociatia Societatilor Financiare, specialisti din domeniile financiar, juridic, logistic si reprezentanti ai autoritatilor de reglementare au participat, joi, la cea de-a XIV-a editie a Conferintei Anuale a ALB Romania.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice