Studiu: 37% dintre romani traiesc de pe o zi pe alta
Data publicarii: 16-11-2018 | Economie
Mai mult de jumatate dintre romani (60%) declara ca au credite, in timp ce peste o treime (37%) sustine ca are cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul incasat, reiese dintr-un studiu sociologic referitor la obiceiurile financiare ale romanilor, dat publicitatii joi.
Rezultatele cercetarii iSense Solutions, comandata de Kruk Romania cu ocazia Zilei fara Datorii, initiativa aniversata pe 17 noiembrie, releva faptul ca 30% dintre cei care au deja credite ar dori sa acceseze un nou imprumut in anul urmator, dar accesarea unui nou imprumut vizeaza stingerea unuia anterior, ceea ce poate conduce la "spirala datoriilor".
In ceea ce priveste accesarea unui imprumut, romanii au cea mai mare incredere in banci, 83% dintre acestia spunand ca ar apela la astfel de institutii in cazul in care ar avea nevoie de bani.
Pe de alta parte, 14% dintre cei chestionati au mentionat ca ar lua un imprumut de la o institutie financiara non-bancara, daca o institutie bancara ar refuza sa le acorde imprumutul. De asemenea, 70% dintre romanii care au accesat un nou imprumut pentru a acoperi o datorie anterioara cred ca situatia lor se va imbunatati in viitor.
In plus, 45% dintre romani nu au economii in familie, iar motivul pentru care romanii fac totusi economii sunt mai ales situatiile neprevazute carora trebuie sa le faca fata.
Potrivit sursei citate, peste jumatate (58%) dintre persoanele intervievate sunt dispuse sa participe la sesiuni de pregatire online gratuite pentru a invata cum sa-si administreze bugetul lunar.
Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.
Kruk Romania este membra a Grupului Kruk si a fost infiintata in anul 2007. Compania este prezenta pe piata din Romania din 2007 si mai desfasoara operatiuni in Cehia, Slovacia, Germania, Italia si Spania. Kruk a fost listata pe Bursa de Valori Varsovia, in anul 2011.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii